Helsingborg

Utvisad blev mördad i Irak

1:35 min

Han hette Khaled Khodena och kom från den utsatta religiösa minoriteten ezidi i Irak. Han bodde i Sverige i tre år. Då för ett år sedan så vädjade han till migrationsverket att han skulle få stanna, eftersom han hotades av terrorister då han hjälpt den amerikanska krigsmakten och eftersom han tillhörde ezidi.

Ezidi är en utsatt folkgrupp som tillsammans med kristna i Irak dagligen utsätts för våld och diskriminering. Trots det valde migrationsverket att utvisa Khaled. Barzon Sharif Arab som är hans kusin minns Khaled när han skulle utvisas.

– Han var jätteledsen när de sa att de skulle skicka tillbaka honom och ville ha honom att skriva under. Han var hos mig och sade att ring dem och fråga om jag kanske får stanna.

I veckan mördades alltså Khaled som hunnit få en 6 månader gammal son. Enligt personer i Norra Irak och som vi talat med så lurades han av en terrorist och halshöggs i sömnen, samtidigt som två av hans bröder skadades i attentatet.

Han är bara en av många som utvisats till platser som på pappret inte är oroliga, och där migrationsverket gärna tar ansvar för att de skickas ut ur landet, men sedan inte bryr vad som händer efteråt. 

– Migrationsverket måste veta att vi som minoritet inte kan leva i Irak eftersom terroristerna alltid söker efter oss, säger Jalal Murad, ordförande för Ezidiföreningen i Helsingborg.

Migrationsverket har inte något juridiskt ansvar för vad som händer med utvisade personer.