Skåne

Fler hatbrott kräver fler utbildare

1:23 min

Trycket på Skånes enda hatbrottstutbildare har blivit för stort. Polisen satsar nu därför på att lära upp fler som kan göra jobbet nästa år. Hatbrottsutbildaren Jeanette Larsson tycker det ska bli skönt att slippa arbeta helt själv.

– Ja, det har varit tungt och det har funnits dagar då jag inte har kunnat arbeta och då har det inte funnits någon ersättare, säger Jeanette Larsson.

Det var förra hösten som Jeanette Larsson började jobba som hatbrottstutbildare i Skåne, och sedan dess har hon utbildat flera hundra personer, främst inom Malmöpolisen. Responsen har hela tiden varit mycket positiv, säger hon.

– Den har nästan fått full pott i utvärderingen, 4,7 av 5 poäng.

Andelen hatbrott som begås i Malmö har också blivit fler sedan utbildningen drog igång. Förra året begicks nästan hälften av brotten i Malmöområdet, och i juni i år var den siffran uppe i nästan 70 procent.

– När man jobbar aktivt med det så ökar hatbrottsprocenten, säger Jeanette Larsson.

Flera polismyndigeter i Sverige har nu börjat höra av sig för att utbildas av Jeanette Larsson, och det behövs därför fler som kan göra hennes jobb, säger Susanne Gosenius som jobbar med hatbrott inom Skånepolisen.

– Det är oroväckande att man låter en hel utbildning stå och falla med en person, så det måste vara fler som är utbildare. Vår länspolismästare har gett vårt kompetenscentrum i uppdrag att se över hela utbildningen och även utbilda fler som utbildar, säger Susanne Gosenius.