EU-länderna har enats om en uppgörelse

1:28 min

Tidigt i morse, efter ett maratonmöte, lyckades eurozonens ledare komma överens om ett nytt stort räddningspaket för euron. Euroledarna lyckades pressa banker att acceptera stora skuldlättnader för Grekland, och enligt den franske presidenten Nicolas Sarkozy ska kapaciteten för eurozonens räddningsfond ökas till 1 000 miljarder euro.

För en liten stund sedan kom beskedet: Eurozonens ledare meddelade att de kommit överens med de privata bankerna om att bankerna frivilligt ska skriva ner sina lån till Grekland med hälften, 50 procent.

Det har varit en nyckelfråga i förhandlingarna om krisen inom eurozonen.

Exakt hur nedskrivningen ska gå till är ännu inte känt, men enligt de första uppgifterna kommer Greklands skulder att minska med en knapp tredjedel, 100 miljarder euro fram till år 2020.

Det ska innebära att Greklands skuldberg år 2020 har sänkts till 120 procent av bruttonationalprodukten.

Beskedet kommer knappast att tas emot med glädje här i Grekland. 120  procent av bruttonationalprodukten är fortfarande dubbelt så högt som reglerna inom eurozonen föreskriver.

Dessutom ligger ungefär hälften av de lån som ska skrivas ner hos grekiska banker och pensionsfonder. Alla detaljer i uppgörelsen är inte kända, men det ser alltså ut som om Grekland själv på något sätt måste finansiera hälften av sin egen skuldnedskrivning.

Grekland behöver alltså låna mer pengar. Nattens uppgörelse innebär också just det: Grekland ska få ytterligare ungefär 100 miljarder euro, motsvarande omkring 1000 miljarder svenska kronor, i nödlån från Internationella valutafonden.