NÄRINGSLIV

En milstolpe i Luleås historia

4:24 min

Kylan var en nyckelfaktor när Facebook valde Luleå som placering för sitt första datacenter utanför USA, lika stort som tolv fotbollsplaner. Kommunen ska nu marknadsföra sig som The Node Pole för att locka fler internationella datajättar till Luleå.

Idag presenterades serverhallarna i Luleå, som är en miljardinvestering. På plats finns bland andra media från hela världen och näringsminster Annie Lööf (C).

Annie Lööf som talade om vikten av investeringen sade också att hon som näringsminister var stolt och glad över att Facebook valt Luleå. Samtidigt meddelade hon att regeringen ger bygget 103 miljoner kronor i regionalt stöd.

Stödet till Facebooks datahallar i Luleå beviljades efter en ansökan från företagets dotterdotterföretag Pinnacle Sweden.

– Jag som näringsminister ser det här som ett stöd till regional utveckling här i Norrbotten, säger Annie Lööf till TT.

TT: Varför beviljar regeringen stöd till ett multinationellt miljardföretag som Facebook?

– Vi har EU-pengar, det regionala investeringsstödet, och Luleå ligger inom stödområde B, och då finns det möjlighet för regeringen att främja nya etableringar som i framtiden genererar mer regional utveckling som ger mer jobb och företag, säger Annie Lööf.

På frågan om vilken betydelse regeringens stöd haft för beslutet att bygga datahallarna i Luleå säger Tom Furlong, ansvarig för Facebooks nyetableringar, att det inte var avgörande.

– Det är en lång rad faktorer som vi vägt in när vi bestämde oss, säger han till TT.

En av de viktigaste faktorerna var kylan och klimatet, och Facebooks anläggningsansvarige Thomas Furlong förklarade varför Luleås kyliga klimat hade stor betydelse för beslutet att bygga serverhallarna.

Orsaken är att sval luft minskar behovet av kylanläggningar i hallarna. Servrarna avger stora mängder värme. Den luft som ventileras ut kan höja temperaturen i närområdet 1-4 grader.

– Vi har satt som villkor för tillståndet att företaget ska utreda hur överskottsenergin ska kunna tas till vara, säger Inge Johansson på miljöskyddsenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Låga energipriser bidrog också till Facebooks beslut, vilket inte är att undra på. Om alla de tre planerade datahallarna byggs kommer de att sluka lika mycket el som en mindre stad, eller motsvarande 16 000 villor.

Skog avverkas just nu på Porsön där hallarna ska ligga, och bygget påbörjas inom kort. Det handlar om tre datahallar på 28 000 kvadratmeter vardera ska byggas på Porsön i Luleå. Den första ska vara i drift om ett år.

Luleås kommunalråd Karl Petersen (S), sade att han är glad och stolt över att Facebook valt Luleå.

– Det här är den största investeringen i Luleå sedan stålverket bildades 1940. Vi ser nu en ny industriera i Sverige och Luleå, sade han.

– Luleå blir med det här en nod för datatrafik från hela världen, sade Karl Petersen.

Nod, node på engelska, betyder knutpunkt, och Facebooks jättelika serverhallar i Luleå ska bli en sådan för i huvudsak sajtens europeiska användare när de står klara.

– Det här är den största investeringen i Luleå sedan järnverket bildades 1940. Vi ser nu en ny industriera i Sverige och Luleå, sade Karl Petersen, när projektet presenterades vid en presskonferens idag.

Det är byggföretaget NCC som har fått i uppdrag att bygga Facebooks första serverhall i Luleå. Uppdraget genomförs i ett samriskföretag tillsammans med två amerikanska byggbolag.

Det totala ordervärdet är 800 miljoner, varav NCC:s andel är cirka 400 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande.

Uppdraget gäller den första hallen av tre planerade. Byggstart sker i oktober och hallen väntas bli klar i december nästa år. Byggprojektet väntas sysselsätta cirka 300 personer. När hallarna väl är klara räcker det med 30 till 50 anställda per hall för att hålla igång servrarna.

För att skydda de mot sabotage kommer Facebook att övervaka sina datahallar.

– Vi kommer helt klart att vidta åtgärder för att skydda anläggningarna så mycket som möjligt. Vi kommer att ha vakter, kameraövervakning och annan teknisk utrustning till hjälp, säger Tom Furlong.

Enligt honom förekommer inga terroristhot mot Facebooks datahallar.

– Nej, det största hotet när det gäller datahallar är att det ska bli avbrott i datatrafiken, antingen genom fel på datanätet eller strömförsörjningen, jordbävningar, oväder eller annat som slår ut anläggningen, säger Tom Furlong.

Förhoppningen i Luleå är att andra företag också ska vilja bygga datahallar i kommunen. Enligt kommunalrådet Karl Petersen (S), finns intressenter.

– Vi har redan haft folk som varit här och tittat från andra företag och vi ska över till USA efter jul och träffa nya, så det är en ständigt pågående process, säger han till TT.

– Det är serverhallar det handlar om. Klimatet för det är ju det bästa i Luleå, inte för varmt, tillgång till förnyelsebar energi från Luleälven. Tillgång till tekniskt universitet som kan svara för forskning och kompetens, säger Karl Petersen.

Han nämner inga företagsnamn, men säger att det finns många att välja bland.

– Titta på Iphonen och apparna, det finns ju massor. Det är bara att titta på dem och tänka, vilka ska vi besöka nästa gång. Det är den digitala industrin. Det är den vi söker, säger kommunalrådet.

Även turistindustrin välkomnar satsningen, då etableringen blir ett sätt att placera destinationen på världskartan. Enligt organisationen Swedish Lapland kan technical visits i datacentret bli en attraktiv produkt i den portfölj av produkter som nu byggs upp.

– Facebook sätter Swedish Lapland på världskartan genom sin etablering i Luleå. Vårt uppdrag blir naturligtvis att utnyttja den här möjligheten för att locka hit ännu fler teknikintresserade, framför allt genom den Technical Visit portfölj som nu byggs upp i hela destination Swedish Lapland. Vår naturliga kyla är lika nödvändig för datacenter som exotisk för våra svenska och utländska besökare, säger Jan-Erik Jaensson, som är vd för Swedish Lapland Tourism.

Investeringen i datacentret som blir det största i sitt slag i Europa, uppgår till mellan tre-fem miljarder kronor. En stor del av trafiken från världens 800 miljoner Facebookanvändare kommer då att hanteras i det nya datacentret.