Häpnad och raseri i Grekland efter eurobeslut

1:07 min

Häpnad och raseri präglar grekernas reaktioner när de fått klart för sig att de har ställts under internationellt förmyndarskap. Den så kallade Trojkan, alltså EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden, ska placera permanenta representanter i Grekland.

De ska övervaka att alla beslut är i linje med det regeringen åtagit sig i förhandlingarna. Trojkan kommer att ha representanter inne på vissa nyckelmyndigheter. De uppges dessutom ha vetorätt, det vill säga kunna stoppa beslut som de anser är felaktiga.

Vi lyder nu under det tyska fjärde riket, sa en ekonom till mig med hänvisning till andra världskriget, då Grekland ockuperades under den stortyska visionen om det tredje riket.

På fredag hålls den årliga militärparaden i Thessaloniki för att högtidlighålla just Greklands inträde i andra världskriget. Men i dag kom beskedet att försvarsminister Beglitis ställer in sin medverkan. Detta sedan han blivit utbuad i en kyrka han besökte i går av åldringsvårdspersonal som fått sina löner sänkta med en tredjedel. Det var bara den senaste i de allt aggressivare reaktionerna som grekerna riktar mot sina politiker.