torsdag 27 oktober 2011

Twilight-forskning kan sätta snurr på turismen

8:46 min

Maria Lexhagen laddar för att åka till Stockholm och se vad som händer när stjärnorna från Twilight-filmerna, Robert Pattinson och Ashley Greene besöker Sverige. Hur reagerar fansen, vad får de ut av att se sina vampyridoler i verkligheten?

På turismforskningsinstitutet Etour vid Mittuniversitetet forskar man kring hur Twilight påverkar människor. Forskarna har läst alla böcker, sett alla filmer och förstår fascinationen.

Maria berättar att bilden av att tonårstjejer är de enda som gillar Twilight är förenklad, studier visar att det snarare är människor mellan 8 och 80 som älskar Twilight-sagan.  Det är ett världsomspännande kulturellt fenomen - böcker, filmer, musik, mode, fans som skriver egna böcker inspirerade av karaktärerna.

-Twilight är inte blodigt och farligt. Det är en historia som handlar om kärlek och som visar att det är okej att vara annorlunda. Huvudkaraktären Bella är fumlig, inte särskilt snygg men blir ändå älskad för den hon är av män med lyskraft. En sexig vampyr och en hunkig varulv!, säger Maria Lexhagen.

En bok om populärkulturell turism ska släppas av Etours forskarteam i november, boken har fokus på Twilight. Över tusen svar på webbenkät hur man motiveras av fenomenet Twilight, man har också besökt USA och Kanada och besökt platser där historien utspelar sig. Man har intervjuat många fans också.

Men närmast väntar alltså en tur till Stockholm och titta på Twilight-stjärnorna. Maria Lexhagen ser fram emot det:

-Vi ska göra flera olika saker i Stockholm i morgon. Fokusgrupper med fans som ska få berätta om sitt engagemang, vi ska stå i kön och intervjua fansen när de är exalterade inför att få se Robert och Ashley.

-Hur intresse för popkulturella fenomen skapar resande är extremt intressant, det här är ju branscher som drivs av olika logiker. Popkultur drivs av att information ska vara svårtillgänglig och mystisk, turismnäringen vill att informationen ska spridas lätt - att man ska hitta platser lätt till exempel, avslutar Maria Lexhagen.