Bronsmaskens ögon kan ändra synen på Oden

Den 2000 år gamla romerska bronsmask som hittats i Hellvi kan skriva om historien för när man började dyrka guden Oden. Samtidigt anmäls en artikel om fyndet för förtal.

Det är första gången man hittat en mask av det här slaget i Skandinavien och totalt har bara ett 80-tal fynd av ryttarmasker från romarriket gjorts i världen. Det som är speciellt med just den här masken är att den har bearbetats, troligen när den kom till Sverige. Ögonen har nämligen satts igen vilket kan innebära att den har använts som en gudasymbol som man har dyrkat.

Masken hittades redan i mitten av 80-talet i socken Hellvi på nordöstra Gotland. Men mannen som hittade den höll det hela hemligt. Inte förrän han dog uppdagades det att bronsmasken under många år funnits i hans hus och i vintras lämnades den in till länsstyrelsen på Gotland. Men den grönärgade masken var inte riktigt hel, det såg ut som om den slagits sönder av en spade eller hacka och det var därför möjligt att resten av masken låg kvar i jordlagret där den en gång hittades. Husgrunden där där delar av masken hittades. Foto: Dan Carlsson/ArkeoDok.

Man beslutade att undersöka området där mannen hittat masken, något man gjorde i somras. Arkeologen Per Widerström på Gotlands museum var med och grävde, han berättar att det var som att leta efter en nål i en höstack, men man hade tur. Förutom de delar av masken som saknades hittade arkeologerna också dryckeshorn och olika smycken.

Mest spännande är kanske att på den del av masken som hittades tidigare var hålet för ögat igensatt av en metallbit utformad som ett öga. Arkeologerna tror att metallögonen sattes dit i Sverige av någon religiös anledning, att man skulle ha använt masken som en symbol för någon gud inom asatron. Vid utgrävningen hittade man dessutom ett löst metallöga som med stor sannolikhet täckt för det andra ögat på masken, men sedan tagits bort. Arkeologiprofessorn Neil Price vid universitetet i Aberdeen har teorier om att detta kan vara det första beviset i Sverige för när man började dyrka guden Oden.

Tidning anmäld för förtal
En person på Gotland polisanmäler facktidskriften Populär Arkeologi för förtal.
Detta efter en artikel om den romerska ansiktsmasken, där tidningen enligt anmälan pekat ut både upphittaren och den som lämnat in masken, som plundrare.
Anmälaren menar att artikeln är kränkande, vilket nu ska utredas av justitiekanslern.