Svensk väljaropinion 30 oktober

S backar och avståndet till M ökar

2:28 min

Socialdemokraterna backar och avståndet ökar till Moderaterna i den sammanställning av opinionsmätningar, från fem olika opinionsinstitut, som Novus har gjort för Ekot. Sedan förra månaden har Socialdemokraterna tappat närmare 3 procentenheter.

– Det här är ganska väntat, efter den mediala Golgatavandringen som Håkan Juholt tvingades begå, efter avslöjandet om hans hyresbidrag, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Hur länge kan en nedgång av det här slaget hålla i sig?

– Reaktionerna på hyresskandalen kan försvinna ganska snabbt, men det är viktigt för Socialdemokraterna och deras nya ledare, att man snabbt förbättrar trovärdighet när det gäller att tillhandahålla ett regeringsalternativ.

Efter några månader av små rörelser i opinionen går alltså Socialdemokraterna bakåt och tappar 2,9 procentenheter till 29,4 procent.

Det var ju under oktober månad som den så kallade Juholt-affären pågick och under en tid dominerades all inrikespolitisk rapportering av de misstankar om brott som riktades mot partiledaren Håkan Juholt. I samband med det ifrågasattes också stora delar av hans politiska ledarskap.

Men det är ingen rekordlåg notering, utan den ligger på exakt samma nivå som den gjorde i oktober förra året i Novus sammanställning, alltså en månad efter valet. Som lägst var Socialdemokraternas stöd i december 2010, då det rasade till 27,5 procent.

– Problemet är att de inte har lyft sig i opinionsmätningarna efter ett historiskt mycket dåligt val, och i ett läge då man hade en ledarkris och visste väldigt lite om vad som skulle ske i partiet. När man byter partiledare så brukar det bli en viss vitalisering och förnyelse, men det har inte skett i det här fallet.

Alla andra partier ökar marginellt. Moderaterna går upp en aning till 32,6, vilket innebär att Moderaterna och Socialdemokraterna inte är jämnstora längre, utan Moderaterna har dragit ifrån.

Det har också det borgerliga blocket gjort, som får 48,6 procent medan de rödgröna oppositionspartierna tillsammans ligger på 44,9 procent.

– Det är mycket möjligt att det vi ser nu är en sorts förändring av det politiska landskapet, eftersom det tycks som om Socialdemokraterna permanentas på en historiskt mycket låg nivå, säger Tommy Möller.

Var har de tidigare socialdemokratiska väljarna tagit vägen?

– Vi vet ju lite om vart det tog vägen vid valet, men vad som har skett sedan dess kan man bara gissa.

De största ökningarna står Miljöpartiet och Folkpartiet för. Kristdemokraternas ökning på 0,2 procentenheter gör att partiet precis klarar sig över fyraprocentstrecket.