”Europa är på väg tillbaka till tillväxt”

2:05 min

Det har kommit blandade reaktioner på morgonens överenskommelse om ett nytt räddningspaket för euron. I Grekland kommer skarp kritik mot att landet kommer bli än hårdare internationellt övervakat. Men enligt EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har Europa i dag kommit närmare en lösning på sin ekonomiska kris.

– I dag är Europa närmare att lösa sin ekonomiska och finansiella kris och att komma tillbaka på vägen mot tillväxt, sa José Manuel Barroso.

Kommissionsordföranden höll tal i EU-parlamentet i Strasbourg bara några timmar efter att han och övriga EU-ledare hade avslutat nattens maratonmöte här i Bryssel. Där kom de överens om att stärka räddningsfonden EFSF, troligen med hjälp av pengar från Kina och andra tillväxtländer. En skuldlättnad för Grekland var en annan del av paketet, och en tredje var nya kapitaltäckningskrav för Europas allt skakigare banker.

I Grekland kommer premiärminister Papandreou hålla tal till nationen i kväll. Sedan i morse har han sagt att överenskommelsen i Bryssel innebär att den grekiska skuldnivån kommer att bli hållbar. Men långt ifrån alla håller med.

Ledaren för det grekiska kommunistpartiet, Aleka Papariga, säger att utvecklingen kan leda till en kaotisk statsbankrutt. Och i Grekland är det också många som är upprörda över att EU och andra internationella aktörer nu ytterligare skärper sin övervakning av den grekiska ekonomin och samhällsapparaten.

En ekonom hävdar att Grekland nu åter lyder det tyska riket, som under andra världskriget, och vänsterledaren Fotis Kouvelis säger till tidningen Ekathemerini att "landet behöver inte tung övervakning, bara teknisk assistans".

Räddningspaketet för euron kommer nu snabbt att följas av flera politiska åtgärder för att ytterligare stärka den ekonomiska samordningen i Europa.

– Kommissionen vill ha en sann ekonomisk union, genom ökad samordning. I dag kan jag meddela att vi nästa månad kommer presentera ett sammanhållet paket för att ytterligare fördjupa den ekonomiska styrningen i europeiska unionen och eurozonen, sa José Manuel Barroso.

Förslagen handlar bland annat om att öka övervakningen av den finansiella disciplinen i Europa. Dessutom kommer kommissionen att vidareutveckla idén med euroobligationer, där euroländerna genensamt ger ut statsobligationer. Det skulle göra lånen billigare för eurozonens svagare länder, medan det blir dyrare att låna för till exempel Finland och Tyskland.