Polisen kritiseras för okunskap om hedersbrott

2:11 min

Sedan 2006 har polisen misstänkt hedersbrott i samband med ett tiotal fall där unga kvinnor fallit från balkonger. Men inget av de här fallen har lett till åtal. Nu kritiserar stödföreningar, forskare och polisen själv hur polisens utredningar görs.

Leif Fransson är polis i Malmö och var med om att utreda ett fall där en 28-årig kvinna föll från en balkong och dog. 

– Här gjorde man en initial bedömning att det var fråga om en olycka, säger Leif Fransson.

Den 28-åriga kvinnan hade bara varit i Sverige i några dagar när hon föll ut från sitt köksfönster i stadsdelen Nydala i Malmö. Att polisen till en början såg det hela som en olycka kan ha fått stora konsekvenser för utredningen, menar Leif Fransson. 

– Då missar man initialt vissa grejer här, som kan vara svåra att hämta hem längre fram när man får en klar bild över vad som har hänt, säger Leif Fransson.

Vad kan det vara för saker?

– Till exempel en ordentlig avspärrning.

Det här är ett av många fall de senaste fem åren som lagts ner i brist på bevis, där polisen initialt misstänkt brott med hedersrelaterat motiv. Kaliber har gått igenom tolv av fallen där unga tjejer fallit från balkonger. De här brotten är, enligt polisen mycket svårutredda och kräver specialkunskap. Något som polisen har för lite av, säger socionomen Devin Rexvid på socialhögskolan i Umeå, som forskat kring just balkongfallen. 

– Det är bättre att satsa på expertgrupper. I de fall som jag känner till, balkongfallärenden, där polisen har anlitat experter har det gått betydligt bättre. Allmänna utbildningsinsatser mot hela personalstyrkan i all ära, men det krävs mer än så, säger Devin Rexvid.

Under polisutbildningen på två och ett halvt år får aspiranterna en dags undervisning kring hedersrelaterat våld. Ulrika Herbst är avdelningschef på Rikspolisstyrelsen, som är ansvarig myndighet.

– Det finns nog anledning att se över om man inte borde utöka det på något sätt, säger hon.

Men inte ett enda fall har lett vidare till åtal. Vad ger det för betyg till polisen tycker du?

– Det enkla svaret vore väl naturligtvis att säga att det är ett underbetyg åt polisen. Och det är det säkert i vissa delar, men det tydliga fokus och vikten vi lägger vid att hantera de här ärendena på ett rättssäkert och professionellt sätt, det går inte att ta miste på, säger Ulrika Herbst.

Mikael Funke
kaliber@sverigesradio.se

Anna Landelius
anna.landelius@sverigesradio.se