Skåne

Cancersvultsuttalande anmäls inte

1:25 min

Den polisman i Malmö som i somras blev anmäld för hatbrott efter att ha sagt till en kollega att homosexuella är en cancersvulst på samhället, kommer inte att anmälas till polisens ansvarsnämnd. Det beslutade Skånepolisens chefsjurist Mårten Unbeck idag.

– Vi kan i en strikt juridisk bedömning inte konstatera vad som har uttalats exakt. Därför finns det ingen grund för att gå vidare till ansvarsnämnden, säger Mårten Unbeck, chefsjurist vid Skånepolisen.

Det var i juli som polismannen pratade om homosexualitet med en kollega i lunchrummet, och just då gick polisens hatbrottstutbildare Jeanette Larsson förbi i korridoren.

Enligt henne ska polismannen sagt att homosexuella är en cancersvulst på samhället och att han inte gillade hennes livsstil som öppet homosexuell.

Händelsen polisanmäldes först som ett hatbrott, men åklagaren lade ner fallet som till slut utreddes internt på Skånepolisen.

Nu har man alltså beslutat att inte driva det vidare till polisens ansvarsnämnd, eftersom polismannen inte menade att kränka någon, säger Mårten Unbeck.

– Däremot, utifrån vad polismannen själv har berättat, så kan vi konstatera att de uttalanden som han medger är sådana att han ska kallas till ett samtal, säger chefsjuristen Mårten Unbeck.

Vilka uttalanden medger han?

– "Hon är modig, trots vad som har sagts om cancersvulst och vad som står i bibeln. Men det kanske är svårt för gamla människor att rätta sig efter detta."

Men Jeanette Larsson är besviken över dagens beslut.

– Ja, det gör mig bekymrad för det tar oss tillbaka flera decennier, när det gäller allt det arbete som vi har lagt ner på värdegrundsarbetet, säger Jeanette Larsson.

– Jag tycker att det ger signaler om att vi har gått till botten med detta, men sedan kommer vi inte längre, säger Mårten Unbeck.