Polisen kunde ha stoppat bemanningsföretagaren

I minst ett år har polisen känt till fallet med den svenska bemanningsföretagaren i Riga som Ekot har berättat om. Redan i oktober i fjol kom första larmet från den lettiska ambassaden om bemanningsföretaget, som man misstänker ha lurat hit lettiska arbetare som fått jobba utan lön. Det visar dokument som Ekot har tagit del av.

Per Englund jobbar på Rikskriminalpolisens underrättelsesektion.

– Vi har känt till det här under en viss tid, ja, säger han.

I början av augusti i år kom ett brev till Rikskriminalpolisen i Stockholm. I brevhuvudet finns den lettiska ambassadens sigill. Brevet var ställt till Per Englund som jobbar med att stoppa människohandel. Vi frågar hur länge han känt till misstankarna om företaget som Ekot rapporterat om.

– Vi har tittat på det sedan det flaggades upp förra gången, säger Per Englund.

När var det?

– Det var i december förra året.

Men det ska visa sig att Per Englund och polisen har känt till företaget längre än så. När Ekot begär ut brevet från Per Englund vill han inte lämna ut det, med hänvisning till förundersökningssekretess.

Först efter att Ekot tagit reda på att det inte pågår något förundersökning lämnas brevet ut.

Nu kan vi se att det finns ytterligare två brev som bilagor, från den lettiska ambassaden. Det första daterat redan den 29 oktober 2010. Båda är adresserade till Per Englund och larmar om bemanningsbolaget. 

Polisen har alltså känt till misstankarna mot företaget i minst ett år. Allt medan företaget har kunnat fortsätta med sin verksamhet, som enligt den lettiska ambassaden går ut på att regelbundet och målmedvetet ägna sig åt bedrägeri genom att inte betala ut lön.

Per Englund säger att polisen varken kontaktat företaget eller någon av de lettiska arbetare som finns nämnda i ambassadrapporterna för att ta reda på mer. Men han värjer sig mot påståendet att polisen inte gjort någonting alls.

– Vi har inte glömt bort det här ärendet, vi gör vad vi kan och den information vi får in försöker vi få ihop till ett vettigt ärende, säger Per Englund.