Skottdramat i Norrköping

Sju åtalas efter skottlossning

1:48 min

Det uppmärksammade skottdramat utanför restaurang Deli i Norrköping i somras får nu sitt rättsliga efterspel. Idag åtalades sammanlagt sju personer.

Av de sju personer som nu åtalas är fem misstänkta för försök till mord och två för anstiftan till samma brott. Flera av dem åtalas också för andra brott som olaga hot och grovt vapenbrott.  

– Utredningen har varit väldigt omfattande med tanke på att det är otroligt många människor som är hörda. Det fanns många vittnen till händelsen och även många misstänkta och då blir det ju en omfattande utredning, bara det. Sedan finns det ju dessutom en omfattande teknisk bevisning, säger åklagaren Karin Sandén.

Det var vid åttatiden på kvällen den 28 juni som de två rivaliserade gängen drabbade samman utanför restaurang Deli i Norrköping.

I samband med bråket avlossades flera skott och det utbröt panik bland gäster på restaurangen och de förbipasserande.

Under sammandrabbningen skottskadades två personer och ytterligare en knivskars.

Enligt åtalet var medlemmarna i de båda gängen beväpnade med knivar, järnrör och minst pistol.

Det framkommer också att polisen sedan tidigare hade en av medlemmarna i det ena gänget under bevakning, Bland annat avlyssnade polisen mannens telefon- och SMS-trafik.

Karin Sandén säger att det är klarlagt att det ena gänget har kopplingar till det kriminella nätverket Outlaws.

– Man kan säga att de som vi kallar för gärningsmännen, de som attackerade restaurang Deli, har förekommit med Outlawströjor på sig. Vi har också hittat bilder i deras mobiltelefoner och datorer där de haft de här kläderna på sig. När det gäller den andra sidan har vi en lösare sammanfattning, där det inte finns så tydliga samband som att de haft tröjor på sig.

Hur ställer sig de åtalade till anklagelserna?   

Ja, de förnekar ju brott. Flera av dem har ju också blivit skadade i det här och anser att de är målsägare.