Oro för sträng vinter gör att fler binder elavtal

2:02 min

Efter förra vinterns elprischock så binder svenskarna sina elavtal i högre utsträckning. Det visar en rundringning till elbolagen som Ekot har gjort.

Lars Lagerkvist, försäljningschef på Eon i Sverige, tror att det är oron för en tredje sträng vinter i rad som gör att allt fler väljer att binda sina elavtal.  

– Många kände väl att elpriset var lite väl högt förra vintern och jag har full respekt för att det var så också, säger Lars Lagerqvist.

Efter de två senaste stränga vintrarna med elpriser som rakade i höjden och som grävde djupa hål i många hushållskassor så har elbolagen sett en tydlig trend att allt fler nu inför den kommande vintern vill binda elpriset.

Det tycker Lars Lagerkvist på Eon är klokt nu när elpriset är förhållandevis lågt, men elen kan ju bli ännu billigare.

– Men nu är vi nere på sådana nivåer, menar jag, att man kan tjäna på att ligga rörligt och att priset går ner ytterligare om det blir riktigt varmt, den förtjänsten är väsentligt mycket mindre än vad man riskerar om det skulle bli väldigt kallt och det skulle bli något problem med elproduktionen, säger han.

Oftast handlar de nya bindningarna om korta avtal, att man binder bara över vintern eftersom på sommaren är elen i allmänhet betydligt billigare.

Sedan har några elbolag infört en del nya varianter med avtal där priset ligger fast under vintermånaderna medan priset följer med elbörsen resten av året.

Ett annat alternativ är att elen enligt avtalet köps under många olika tillfällen under året vilket ger ett utjämnat elpris.

Men ett bolag som går mot strömmen är Vattenfall där andelen kunder med bundet elpris har minskat och något fler har i höst valt rörligt pris.

Men enligt Mats Holm, som är chef för Vattenfalls privat- och småföretagsmarknad, så kan det hänga ihop med att Vattenfall redan hade en mycket hög andel kunder med fasta avtal:

– Jag vet av gammal historik att våra konkurrenter har haft en högre andel rörligt pris och då kan det vara så att effekten hos dem blir att fler kunder tecknar fastprisavtal medan det hos oss kan bli så att fler tecknar rörligt, säger Mats Holm.