MARIESTAD

Dömd politiker avsäger sig uppdrag

1:42 min

Kommunfullmäktigeledamoten Daniel Nilsson i Mariestad avsäger sig nu alla uppdrag som politiker. Över ett halvt kilo cannabis hittades i ett fläktutrymme i hans lägenhet och han har nu dömts för narkotikabrott.

Beslutet att träda tillbaka var Daniel Nilsson eget, betonar Vänsterpartiets ordförande i Mariestad, Åsa Olsson.

– Personen i fråga tog själv kontakt med mig och talade om detta. Det här beslutet hade annars partiet fått fatta - man kan ju inte sitta som förtroendevald och samtidigt vara dömd. Det ser vi allvarligt på.

Nekade under rättegången
Politikern nekade under rättegången till att ha haft något att göra med narkotikan i hans bostad. Trots att polisen hittat hans fingeravtryck på den folie som narkotikan var inslagen i, och trots att polisen hittade en kniv och en våg.

Det var istället en bekant som utan vänsterpartistens vetskap påstods ha använt hans lägenhet för att förvara drogen. Men mot den personen fanns inga bindande bevis i form av fingeravtryck.

24-årige Daniel Nilsson dömdes ensam för fynden i lägenheten till skyddstillsyn och 200 timmars samhällstjänst.

Kanske välkommen tillbaks
Efter domen tog han på sig ansvaret genom att avsäga sig sina politiska uppdrag. Men när straffet avtjänats är Daniel Nilsson kanske välkommen tillbaka till det politiska arbetet, säger Åsa Olsson.

– Vill han engagera sig politiskt igen så är inte vår dörr stängd. Det finns människor med olika bakgrund och erfarenhet som, beroende på brottets art, kan delge andra människor och lära ut i förebyggande syfte.