Kristianstad

Tjära grävs fram på förorenad tomt

1:33 min

Nu står ett stort tält på den gamla gasverkstomten på söder i Kristianstad. Området saneras från giftigt restavfall och har precis tömts på det mesta av det cyanidhaltiga materialet. Nu är det dags för nästa steg: att tömma en cistern med tjära i.

– I och med att den är fylld med tjära och vatten och allt möjligt tjärblandat så kommer det lukta väldigt mycket, berättar Susanne Weidemanis, som jobbar på Kristianstad kommun och leder saneringsprojektet. 

För att minska lukten har ett tält fällts upp över cisternen. Den stora behållaren ska börja grävas fram och tömmas, med start nästa vecka. Men exakt hur stor den är och hur mycket tjära det är i den, vet man inte än.

Tjära från behållaren har också spridit sig i marken och till grundvattnet på området. Men hur mycket vet man fortfarande inte, därför är det svårt att veta exakt när saneringen blir klar. Datumet har redan skjutits fram, och istället för vid årsskiftet, räknar projektledarna nu med att saneringen blir klar till mars nästa år.

Tjärans påverkan på miljön, den är försumbar som det är nu enligt projektledarna. Men saneringen görs för att hindra framtida spridning av tjäran.