Oro för al-Qaida i Jemen

2:43 min

Nu växer oron för att den politiska krisen i Jemen kommer leda till att al-Qaida flyttar fram sina positioner i landet. Terrornätverket tog i veckan kontroll över tre städer i södra delen av landet och har de senaste månaderna utfört fler och fler attacker på polisiära och militära mål i landet.

– al-Qaida vinner på protesterna och går segrande ur den här kaotiska situationen, de kan expandera nu, inta nya områden och utföra ännu fler attacker, säger Tariq Ashaami, som är regeringspartiet GPC:s talesperson.

– President Saleh är, om inte den enda, så i alla fall den som bäst kan bekämpa al-Qaida, säger han.

Tariq Ashaami tar emot på sitt temporära kontor i södra Sanaa, dit han fick flytta efter att regeringspartiets huvudkontor bombades tidigare i år.

Sedan i januari har fredliga demonstranter belägrat stora delar av huvudstaden för att på så sätt kräva presidentens avgång. Men protesterna har på vissa håll urartat till rena gatustrider när också beväpnade klaner och avhoppade regeringssoldater vänt sig emot Saleh.

Nu växer oron för att en grupp utan tvekan kan dra nytta av den politiska krisen och det maktvakuum som blivit konsekvensen av striderna.

al-Qaida på den arabiska halvön, kallat AQAP, har de senaste månaderna blivit alltmer synligt i Jemen. I veckan tog de kontrollen över ytterligare tre städer i södra delen av landet

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sa nyligen att hon är bekymrad över al-Qaidas framgångar.

I september dödades en av terronätverkets högsta ledare i Jemen, Anwar al-Awlaki, i en amerikansk attack med ett förarlöst flygplan. USA har sedan länge ett djupgående antiterror-samarbete med president Saleh, något som troligen förklarar Vita Husets ovilja att tydligare kräva hans avgång.

Men Nadia al-Sakkaf, chefredaktör för den regeringskritiska tidningen Yemen Times tycker att den befogade oron för al-Qaida, inte får stå i vägen för ett regimskifte. Presdent Saleh är absolut ingen garanti för att kriget mot AQAP ska lyckas, säger hon.

– Amerikanerna visade genom drönarattacken mot Anwar al-Awlaki att de kan bekämpa al-Qaida oavsett vem som sitter vid makten i Jemen, säger Nadia al-Sakkaf.