Jemens utrikesminister tror på en snar lösning

3:18 min

En förhandlingslösning är mycket nära i Jemen, där demonstranter sen i januari belägrar gator och torg för att protestera mot president Ali Abdullah Salehs regim. Det säger Jemens utrikesminister Abu Bakr al-Qirbi i en exklusiv intervju med Ekots utsända.

President Ali Abdullah Saleh, som har styrt Jemen i 33 år, har i flera månader lovat att lämna ifrån sig makten, men sitter ändå kvar.

– Saleh kommer att avgå som han har lovat, men makten måste lämnas över till någon som det jemenitiska folket har valt. Det måste ske på ett fredligt sätt, i enlighet med konstitutionen, säger Abu Bakr al-Qirbi. Förhandlingar pågår och jag tror vi är nära en lösning.

Men för de hundratusentals jemeniter som sen i januari protesterar mot regimen räcker inte löften längre, utan de vill se handling. President Saleh försöker bara fördröja processen så att han kan rida ut stormen, säger demonstranter jag pratar med. Men Abu Bakr al-Qirbi insisterar.

– Det krävs två för att dansa, oppositionspartierna måste komma till förhandlingsbordet och tänka på Jemens framtid, säger utrikesministern, som hoppas på en koalitionsregering med det största oppositionspartiet, islamiska al-Islah.

Men det är inte säkert att en politisk uppgörelse nödvändigtvis gör slut på vare sig demonstrationer eller gatustrider, oppositionen är minst sagt splittrad. Flera gånger under intervjun hörs skottlossning några gator bort. Vem som skjuter på vem är svårt att veta. Jag frågar Abu Bakr al-Qirbi om inte Jemen snarare är på väg mot ett inbördeskrig.

– Många är oroade och jag tror att det är en reell risk, om vi inte får en politisk lösning inom kort, säger Abu Bakr al-Qirbi.