Kalmar

KFF pustar ut – ekonomin håller

11 min

Första säsongen för nya fotbollsarenan i Kalmar är nästan slut. Sista fotbollsmatchen för året är spelad och bara några andra evenemang återstår. Den ekonomiska oro som funnits kring projektet har nu lagt sig.

Ronny Nilsson som varit projektledare över kvartsmiljardbygget medger att det funnits en del ekonomisk oro, men nu andas han ut:

– Vi ser att de ekonomiska kalkylerna, planerna och budgetarna håller. Dels vet vi att slutnotan klarade sig, så att vi klarade att bygga arenan till den kostnad som vi räknat med, men framför allt har vi varit osäkra på driftskostnaden, säger han.

– Även om det nu bara är nio månader som vi kört kan vi se att vi klarar den driftbudgeten som vi satt. Det har varit den största osäkerhetsfaktorn.

Hur mycket kommer det att kosta Kalmar FF att driva arenan det första året, som kanske är lite speciellt?

– Om man ska ta grova siffror så är det mellan 16 och 18 miljoner kronor per år.

Det har ni fått med i kalkylen från början?

– Jajjamen.

Blir inte som i Malmö

Arenan har varit välbesökt, inte bara på läktarna. I den stora restaurangen har över 8 200 gäster ätit under matcherna och drygt 121 000 åskådare har betalat inträde. Det är 15 000 fler än budget och just fortsatt högt publikintresse är avgörande för att klara ekonomin framöver.

För andra som byggt nytt har det inte gått lika bra. För precis ett år sedan visade det sig att den nya arenan i Malmö kostade 10 miljoner mer än väntat första året, men något liknande kommer inte att hända i Kalmar enligt Ronny Nilsson:

– Nej, det ser jag inte. Det var också en av anledningarna till att vi gav oss fasen på att vi skulle klara kalkylen. Det är ändå fotbollen som är vår kärnverksamhet.

Påverkade spelarförvärven

Oron för kostnaderna första året har gjort att klubben har varit lite avvaktande i det sportsliga arbetet. Det erkänner nu Ronny Nilsson.

– Litegrann av den kritiken som Kalmar FF har fått för att vi legat lågt med spelarförvärv, den kanske kommer från det. Men de som försöker förstå helheten kanske inser att det varit smart att vara lite försiktiga tills vi visste var det här landade.

Nu när ni vet, då kan ni släppa lite på handbromsen?

– Precis så går snacket.