Brödraskapet utmanas av bokstavstrogna

2:53 min

Det är knappt en månad kvar till valet i Egypten och efter El Nahda-partiets framgångar i Tunisien, känner det muslimska brödraskapet i Egypten vind i seglen. Men brödraskapet i Egypten befinner sig i en helt annan miljö än Nahda i Tunisien. Istället för att utmanas av liberala eller socialistiska politiker är det de bokstavstrogna salafisterna som sätter press på brödraskapet.

– Det tunisiska valet var en seger för demokrati i arabvärlden och självklart ett starkt uppsving för politisk islam, säger Mohammed Beltagi, en av det egyptiska brödraskapets mer liberala politiker. Men hans entusiasm kan inte dölja en bekymrad rynka i pannan och möjligen ett stänk av avundsjuka gentemot Tunisien.

Under den tunisiska valkampanjen bedrevs skrämselpropaganda mot islamisterna. På valaffischer kunde man till exempel se en kvinna i sjal som tröstar sina barn nu när pappa vill ha fyra fruar - så blir det om islamisterna vinner, då blir månggifte enligt sharia återigen tillåtet i Tunisien, var budskapet.

En Nahda-partiets politiker tvingades på defensiven och fick försäkra att inte alls var kvinnofientliga och att de står närmare turkiska AKP än talibanerna.

I Egypten är klimatet ett annat. När det muslimska brödraskapet tvingas försvara sig är det mot angrepp från bokstavstrogna dogmatiska salafister, som anser sig vara ännu mer islamistiska och utmanar brödraskapet med religionen som vapen.

– Det stämmer, vi har delvis tvingats försvara oss och till exempel återgå till den slitna parollen ”islam är lösningen”, trots att vi som parti kommit längre och egentligen vill förklara hur vi vill lösa Egyptens problem, säger Mohamed Beltagi

Att det är bokstavstrogna salafister som påverkar tonläget i Egypten beror på att de liberala och socialistiska partierna är så svaga här, menar Mohamed Beltagi, som verkar beklaga att politisk islam inte har några allvarliga utmanare från sekulärt håll.

För att vara en av talesmännen för det muslimska brödraskapets parti Frihet och Rättvisa, är han ovanligt frispråkig, men när jag till sist frågar om han föredragit att Egyptens sekulära liberaler och socialister hade varit starkare gör han en snabb kalkyl innan han säger:

– Den frågan kanske det är bäst att jag inte svarar på.