Tävling vecka 43

Förra veckan hade vi ingen tävling, men råvaran som vi sökte förrförra veckan var schalottenlök som är liten och uppdelad i klyftor och anses vara den allra finaste löken. Schalottenlök odlas på Öland, annars importeras det mesta från Holland och Frankrike. Och bananschalotten är närmare släkt med vanlig gul lök än schalottenlök.

Råvaran som vi söker den här veckan är inte det man skulle kunna tro av namnet, utan i själva verket ett frö. Det omges av ett vitt skinn.

Förmodligen kommer den ursprungligen från Mindre Asien, man har hittat 7000 år gamla fynd i Persien. Sen har det spridits till Sydeuropa, Amerika och Asien.

De största producenterna idag är Kina, Usa och Turkiet.

Trädet kan odlas i södra och mellersta Sverige men ger sällan någon råvara. Råvaran skördas på hösten och ska sedan torkas i flera månader.

Råvaran kan ätas som den är, och används också i bakverk, desserter, sallader, andra maträtter och i konfekt.

Råvaran innehåller 60 % fett. Det mesta fleromättat. Bl a omega-3. Innehåller också protein och antioxidanter. Dvs det här är nyttigt!

De amerikanska bleks på utsidan. Och i Frankrike finns den (Périgord och Grenoble) som ursprungsmärkt.

Trädet som råvaran växer på ger också ett mycket vackert träslag som är brunt och flammigt som mest används som fanér.

Vad tror du att det är för råvara? Skicka svaret till Meny, Sveriges Radio, 405 13  Göteborg, eller maila till meny@sr.se.

Rätt svar: Valnöt! Gröna frukter, stenfrukter. Köttiga sprickor när den är mogen och då syns nöten. Bakom nötens skal finns fröet, det vi äter. Grattis Anna Skarman i Lund som svarade rätt! Du får en fin kokbok på posten.