Tävling vecka 44

Råvaran vi sökte förra veckan var valnöt. Som inte är en nöt utan ett frö i en stenfrukt. Trädet kan växa i Sverige men ger sällan frukt. Valnöten är rik på fleromättat fett, bl a omega-3. De amerikanska bleks på skalet och de från Grenoble i Frankrike är ursprungsmärkta.

Råvaran som vi söker den här veckan kommer från en växt som är släkt med kål och kålrot. Den finns i två varianter som kan sås på olika årstider men ändå ger skörd vid ungefär samma tid.

Råvaran har hög andel enkelomättade och fleromättade fetter och anses mycket nyttig, minst lika nyttig som den hyllade konkurrenten från Medelhavsområdet.

Tidigare har vi främst raffinerat den till en neutral smaklös produkt, men på senare år har man med inspiration från tidigare nämnda konkurrent, med hjälp av en enklare och mer ursprunglig tillverkningsmetod fått fram en mer smakrik produkt med tydlig nötighet.

Odlandet av råvaran till råvaran om man får säga så, dominerar verkligen i landskapet, t ex i Skåne.

det ger också mycket honung, eftersom bin måste pollinera för att det ska bli nån skörd.

Det är de små svarta fröna som används. Resten går till djurfoder. Råvaran är tredje störst i sin kategori i världen.

Det var inte förrän på 1970-talet som vi började använda råvaran i mat på allvar.

Vad tror du att det är för råvara? Skicka svaret till Meny, Sveriges Radio, 405 13  Göteborg, eller maila till meny@sr.se.

Rätt svar: raps, rapsolja. Kallpressad rapsolja har en nötig smak och rapsens gula fält dominerar landskapet. Oljan är den tredje vanligaste oljan. 
Grattis Birger Ingelsten från Kristanstad som gissade rätt! Du får en fin kokbok på posten.