Merkel vill ha lagstadgad minimilön i Tyskland

1:36 min

Det tyska regeringspartiet CDU med förbundskansler Angela Merkel i spetsen gör nu en kovändning och vill att det införs en allmän minimilön Tyskland. Men frågan är känslig och den tyska debatten i frågan är redan i full gång.

– För oss är det helt avgörande att tyskar inte ska behöva arbeta för rena fattiglappslönerna.

Ordföranden i den tyska motsvarigheten till LO, Michael Sommer, är positiv till det som nu verkar vara ytterligare en politisk u-sväng av förbundskansler Angela Merkel.

Tidigare har hon gjort sådana i både kärnkrafts- och värnpliktsfrågan och nu alltså även i den i Tyskland så hett debatterade frågan om minimilöner.

Sådana finns redan i vissa branscher, framförhandlade av fackföreningar och arbetsgivare, i genomsnitt ligger de i gamla Västtyskland på cirka 70 kronor i timmen, i gamla Östtyskland något lägre.

Men sådana här avtal saknas också på flera områden, vilket gör att många arbetslösa som vill komma in på arbetsmarknaden hänvisas till betydligt lägre löner.

Men en arbetsgrupp inom Merkels parti CDU föreslår nu alltså att allmänna minimilöner ska förhandlas fram för samtliga tyska branscher.

Den tyska regeringen har dock inskrivet i sitt två år gamla koalitionsavtal att man är emot lagstiftade minimilöner.

För att undvika en svekdebatt, så säger arbetsgruppen att minimilönerna inte ska bestämmas av politikerna utan förhandlas fram av en kommission, bestående av företrädare för arbetsgivare och arbetstagare.

Men frågan är politiskt känslig, arbetsgivareföreningar har redan uttalat sig kritiskt och regeringspartnern, det liberala FDP, verkar inte överdrivet positiva inledningsvis.

– Vi tycker att det är problematiskt med en allmän nivå för minilöner, sa partiets partisekreterare Christian Lindtner.

CDU ska diskutera det nya förslaget på sin partidag i mitten av november.