Grekiska folket får rösta om räddningspaketet

1:52 min

Grekland ska folkomrösta om det nya EU-stödpaketet, meddelade det hårt ansatta landets premiärminister Giorgos Papandreou på måndagskvällen. Bedömare menar att beskedet innebär att stabiliteten i eurozonen hotas.

– Om det grekiska folket inte vill ha det så kommer det inte att godkännas, säger Papandreou till nyhetsbyrån AFP.

De senaste veckorna har omfattande strejker och massiva protester anordnats i Grekland mot regeringens besparingar.

Det räddningspaket som EU-ledarna enades om i förra veckan innebär att Greklands statsskuld skrivs ned med 100 miljarder euro, motsvarande omkring 920 miljarder kronor, genom att värdet på grekiska statspapper halveras.

Sveriges Radios ekonomikorrespondent säger att osäkerheten nu mångfaldigas.

– Mot bakgrund av alla demonstrationer och protester jag har sett har jag extremt svårt att se hur resultatet ska kunna bli ett ja i en folkomröstning. Det innebär i så fall att de senaste två årens försök att rädda Grekland och eurozonen faller, säger Staffan Sonning. 

– Risken för spridningseffekter till resten av euroländerna mångdubblas. Framtiden för eurozonen har nu helt plötsligt blivit ännu osäkrare.

Varför gör Papandreou så här?
– Han har varit i en omöjlig situation. Jag hörde redan i förra veckan att han siktade på ett nyval på något sätt. Han har visserligen egen majoritet, men bara med tre röster, oppositionen har hela tiden vägrat att stötta honom och nu hotas han av ett myteri inom sitt eget parti. Han har stått med ryggen mot väggen och nu väljer han det mest dramatiska sättet att få ett slut på det här, säger Staffan Sonning.

Även andra bedömare ser kvällens besked om en folkomröstning som en riskabel väg att gå.

– Jag har full förståelse för att man vill testa om befolkningen stöder paketet, men samtidigt äventyras stabiliteten i eurozonen, säger Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank.

Ekot