Prestigeförlust för Merkel om Grekland röstar nej

1:06 min

I Tyskland verkar regeringen Merkel blivit helt tagen på sängen om det grekiska folkomröstningsbeslutet i går kväll. Skulle det grekiska folket rösta nej till de lösningar som Tyskland till stor varit ledande i skulle det vara en prestigeförlust för Merkel.

Länge var det helt tyst från officiellt tyskt håll, men framåt sena kvällen kom ett kort uttalande från det tyska finansministeriet. I det hette det att beslutet i Grekland handlar om "en inrikespolitisk utveckling i Grekland som den tyska regeringen än så länge inte fått någon officiell information om och därför inte kan kommentera".

EU-toppmötet i förra veckan, där alltså bland annat nya beslut om hur den grekiska delen av skuldkrisen skulle hanteras, har här i Tyskland setts som en stor framgång för förbundskansler Angela Merkel.

Skulle nu det grekiska folket rösta nej till de lösningar som Tyskland till stor varit ledande i skulle det förstås vara ett stort misslyckande och en prestigeförlust för Merkel. Hon och den grekiske premiärministern Papandreou har hittills också bedömts ha en tämligen förtroendefull relation.

I uttalandet från det tyska finansministeriet betonades dock att man jobbar vidare med hög intensitet för att en andra utbetalning av nödlån till Grekland verkligen ska kunna ske som planerat senare i år.