”Folkomröstningen är utpressning”

2:15 min

Grekland ska folkomrösta om det stora räddningspaket som EU förhandlade fram i förra veckan. Det här mycket överraskande beskedet gav premiärminister Papandreou i går kväll. Folkomröstningen hotar nu att kraftigt förvärra hela krisen för eurosamarbetet.

Här i Bryssel tog det månader av hårda EU-förhandlingar att få det senaste räddningspaketet på plats. I torsdags morse stod EU-ledarna där med en överenskommelse om bland annat kraftiga skuldlättnader för krisande Grekland. Men motkravet är fortsatta mycket kännbara besparingar och samhällsförändringar i Grekland, och senast i går visade en opinionsundersökning att närmare 60 procent av grekerna är negativa eller mycket negativa till förra veckans EU-överenskommelse. Samtidigt är den socialdemokratiska regeringen politiskt hårt ansatt, dels från oppositionen, men även inifrån partiet där missnöjet jäser.

I Grekland har Papandreous besked om folkomröstning mötts av kommentarer som "panikreaktion", "utpressning" och att regeringen nu har "slängt upp Greklands europeiska framtid i luften, som ett mynt". Flera oppositionspartier kräver nyval i stället för folkomröstning.

Premiärminister Papandreou sa i går att "vi tror på våra invånare, vi tror på deras omdöme och därför på deras beslut". Men med tanke på opinionsläget finns det lite som tyder på att grekerna kommer säga ja i en kommande folkomröstning.

Greklands regering sätter nu alltså hela det omhuldade räddningspaketet för euron på spel, men här i Bryssel är det ännu förvånansvärt tyst. Jag pratade sent i går kväll med talesmannen för EU:s valde ordförande Herman van Rompuy, som inte tänker uttala sig om den dramatiska utvecklingen i Grekland. EU-kommissionen sa sig i går kväll planera ett uttalande, men ännu nu på morgonen har det inte dykt upp. En anonym EU-källa säger till Financial Times att beskedet i går kväll kom "som en blixt från klar himmel".

Folkomröstningen kommer troligen att genomföras i januari, enligt den grekiske finansminsitern Venizelos. Nu i veckan väntas det grekiska parlamentet hålla en tre dagar lång debatt om den ekonomiska och sociala krisen, och på fredag planerar regeringen en ny förtroendeomröstning i parlamentet.