Varg

Kynna allt närmre Skånegränsen

1:12 min

Vargen Kynna befinner sig nu i den södra delen av Kronobergs län på gränsen mot Skåne. Men enligt länsstyrelsen håller hon sig fortfarande inom jaktområdet i Kronoberg och får därmed skjutas enligt beslutet om skyddsjakt.

– I varje fall var hon där vid midnatt när vi fick senaste rapporten, säger Per Ekerholm, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Allmänheten kan följa vargens rörelser genom SLU:s vargwebb. Där kan man se var vargen befinner sig inom ett område på 10 gånger 10 kilometer. Länsstyrelsen har tillgång till en mer precis version och kan se den exakta punkten där vargen befinner sig, när det har kommit en rapport från vargens sändare. Länsstyrelsens senaste rapport kom vid midnatt och då var vargen fortfarande i Kronoberg. Det är bara vid ett tillfälle sedan hon kom till länet som hon vandrat iväg till Skåne.

– En gång sedan hon kom in den 31 maj har hon varit i Skåne, men fortfarande norr om viltstängslet som går längs vägen mellan Osby och Markaryd, säger Per Ekerholm.

Troligtvis kan vargen ta sig över viltstaket men hon har valt att inte göra det. När hon vandrat in i Skåne har hon följt stängslet och på så sätt tagit sig över gränsen, men hon har alltså återvänt snabbt igen.

– Det här är hennes hemområde. Hon har hittat en plats där hon vill bo, säger Per Ekerholm.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sverigesradio.se