Regeringen körde över UD om Palestina

2:03 min

Utrikesdepartementet blev överkört när Sverige i går, som ett av bara 14 länder, röstade nej till palestinskt medlemskap i FN: s utbildningsorgan Unesco. Det var alliansens fyra partiledare som kom överens om att som enda nordiska nation rösta mot palestinierna - och den svenska hållningen har väckt bestörtning och förvåning bland palestinska politiker.

– Enormt besvikna och förvånade är vi, säger Mustafa Barghouti, välkänd oberoende palestinsk politiker och läkare – Detta var inte i linje med sveriges politik gentemot  palestinierna, vi har haft höga tankar om den och om de svenska positioner utrikesminister Carl Bildt har uttalat, säger han.  

Mustafa Barghouti är i Finland i dag, och när jag får tag på honom har han  just tackat  utrikesminister Erkki Tuomioja för att Finland röstade med den stora majoriteten till stöd för palestinskt medlemskap i Unesco i går. Norge röstade också ja, Danmark la ner sin röst, precis som bland andra Storbritannien. Det var Sverige som skiljde ut sig, när det som ett av bara 14 FN-länder röstade nej till palestinierna.

Men utrikesdepartementet blev, enligt vad Ekot erfar överkört i frågan, och utrikesminister Carl Bildt är enligt UD-källor 'inte lycklig.'

Det finns motsättningar i regeringen i synen på Palestinakonflikten. Senast märktes de i september när Folkpartiet protesterade mot att UD hade uppgraderat palestiniernas sändebud i Stockholm till ambassadör. Och nu när det kom till frågan om palestinskt medlemskap i Unesco låg den under folkpartiledaren Jan Björklunds utbildningsdepartement, eftersom det rör utbildningsfrågor.

Utrikesdepartementet hade velat att Sverige skulle lägga ner sin röst, men alliansens fyra partiledare enades om att rösta nej säger Jan Björklund.

– Vi är helt överens om de ställningstaganden vi nu gör, de 4 partierna. Vi har naturligtvis diskuterat mellan partierna och landat i denna slutsats.

Men enligt de vi talat med ser man inom UD detta som ett nederlag?

– Ja, det vet jag inte, men de fyra partierna som bildar den svenska regeringen på folkets mandat har den här uppfattningen, det här ställningstagandet är vi överens om.