Mellanöstern

Israel bygger 2 000 nya bostäder på Västbanken

Den israeliska regeringen beslutade på tisdagen att bygga ytterligare 2 000 nya bostäder på Västbanken. Beskedet kommer dagen efter att FN-organet Unesco beviljat Palestina fullvärdigt medlemskap i organisationen.

Samtidigt meddelade den israeliska regeringen att den för tillfället stoppar överföring av palestinska skatter och tullavgifter till den palestinska myndigheten på Västbanken.

Den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu och hans åtta närmaste ministrar fattade besluten som sanktioner mot palestinierna sedan Unesco gett dem medlemskap.

När det gäller de ekonomiskiska överföringarna handlar det om motsvarande  över 540 miljoner kronor som hålls inne.

Pengarna skulle bland annat användas till att betala ut länder till poliser och andra anställda av den palestinska myndigheten på Västbanken, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Byggandet av de 2 000 nya bostäderna i palestinska områden ska också skyndas på, enligt den israeliska regeringen besked.  

Bostäderna är planerade att ligga i östra Jerusalem, Gush Etzion och Ma'aleh Adumim.

Israel tänker inte heller tillåta någon delegation från Unesco ta sig till Västbanken via Israel, vilket bl.a. behövs för att ta sig till palestinska områden på Västbanken.

– Israel har beslutat att skynda en nedmontering av hela fredsprocessen, säger en talesperson för palestiniernas president Mahmoud Abbas  i en kommentar. 

Washington sa efter måndagens omröstning att USA inte längre kommer att ge ekonomiskt stöd till Unesco, något som har väckt kritik. Rysslands utrikesminister Lavrov kallade omröstningen "legitim" och bad USA tänka om.