Greker förvirrade efter besked om folkomröstning

2:25 min

Den grekiska regeringen stödjer premiärminister Papandreous överraskande beslut att Grekland ska folkomrösta om det krispaketet som Internationella valutafonden och EU tidigare enats om. Det står klart efter ett långt krismöte i går kväll. Men i Aten är folk förvirrade över premiärministerns besked.

– Det är en katastrof för Grekland, jag blev så arg, suckar Polyxeni Gizori. Giorgos Papandreou är en förrädare, som kommer att köra Grekland i botten.

– Det var nog det värsta beslutet han kunde ha fattat, säger Bill Georgakopoulos, för européerna och resten av världen kanske aldrig mer kommer att lita på oss.

Men 18-årige Chris Kanana säger att förslaget om omröstningen visserligen kommer för sent, men att det är bra.

– Som medborgare vill jag rösta och jag tycker att regeringen inte har tänkt tillräckligt på allmänhetens åsikt.

Efter den grekiska regeringens krismöte som pågick i sju timmar i går kväll försvarade Giorgos Papandreou sitt beslut att hålla en folkomröstning, och sa att omröstningen kommer att ge ett klart budskap till omvärlden om att Grekland hör hemma i eurozonen.

Regeringens talesman sa efter mötet att vissa ministrar kritiserat förslaget, men att regeringen kommer att ge premiärministern sitt stöd.

Efter beskedet från den grekiske premiärministern att den överenskommelse som förhandlades fram förra veckan, nu är hotad, rasade börserna.

I dag kommer Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Nicolas Sarkozy att hålla krissamtal med Greklands Papandreou inför G20-mötet som börjar i Cannes. På fredag hålls en förtroendeomröstning i det grekiska parlamentet.

Men många undrar nu om den omröstning som premiärministern utlovat verkligen kommer att bli av.

– Om den blir av kommer jag ändå inte delta, säger Polyxeni Gizori i Aten, medan Chris Kanana gärna skulle rösta nej till räddningspaketet.

Medan världsledarna förhandlar kämpar grekerna med ett allt svårare vardagsliv. Polyxeni Gizori är psykolog och säger att fler söker hjälp nu under krisen. De har ångest, men också ont i magen och hjärtat.

Bill Georgakopoulos har en godisaffär, men godis är inte nödvändigt som bröd säger han, så nästan ingen unnar sig att köpa godis i dag. Och det enda han är säker på är att Grekland ännu inte nått botten.

– Varje dag blir det värre.