Malmö

Mammalediga får hjälp med sin framtid

1:35 min

Den utbildning för mammalediga som sedan två år finns i Rosengård har visat sig vara så lyckad att projektet nu både förlängs och utökas. Mammorna får hjälp med barnpassning medan de tränar svenska och söker jobb eller utbildning.

– Det här är ett väldigt bra projekt. Jag har ingen familj och inga vänner i Sverige. Här kan jag få kontakt med människor, säger Nada Taha, som har sin sju månader gamla dotter Noor på armen.

I projektet coachas Nada Taha av lärare som både hjälper henne med svenskan och visar henne de vägar som finns för att hon så så småningom ska kunna hitta ett arbete.

På en mjuk stor matta sitter barnskötaren Neidhal Elwandi omgiven av en hel liten flock av barn och vid borden intill sitter mammorna och arbetar. Det här hjälper många mammor som tidigare lätt blivit isolerade när de gått hemma. Det har blivit så populärt att det nyligen öppnades upp en ny lokal i Fosie. Samtidigt har europeiska socialfonden beslutat att utbildningen ska fortsätta fram till 2013 och intresset för utbildningen har varit stort även utanför Malmö.

– Vi har blivit kontaktade av många andra kommuner och instanser som är intresserade av att jobba på liknande sätt. De ser föräldralediga som en resurs som man ska ta till vara. Speciellt som det kommer att bli arbetskraftsbrist om några år, säger Sara Belin, projektledare.

– Vi har en etableringsreform där man siktar på att bli integrerade väldigt snabbt och då kan man inte slösa bort någon tid. Det handlar både om att ta till vara individens resurser och är samtidigt en samhällsekonomisk fråga,

Utbildningen för föräldralediga är ett samarbete mellan Malmö stad, försäkringskassan och Merit utbildning.