Töreboda

Praktik ska ge unga jobb

Nu ska Töreboda kommun samla krafterna för att få ner den höga ungdomsarbetslösheten i kommunen, med hjälp av praktikplatser. Redan nu har flera fått jobb.

Töreboda har den största arbetslösheten i Västra Götaland- var tredje ungdom mellan 18 och 24 år är arbetslös. En av alla arbetslösa ungdomar är Mats Andersson.

- Det är rent ut sagt för djävligt. Snart går ju de gamla i pension och då måste de ju ha visat oss yngre hur de vill ha det på sitt företag.

Tillsammans med grannkommuner har Töreboda fått till ett stort antal praktikplatser på företag i området.

Flera har fått jobb
Fler praktikplatser är vägen till mer arbetslivserfarenhet och i förlängningen lägre arbetslöshet. Hittills har det också givit viss effekt. Flera ungdomar har efter praktik fått jobb inom skogsnäringen. Mats Andersson har haft praktik inom lastbilsbranschen i några veckor.

- Jag tycker det funkar riktigt bra. Det ger oss ju lite chans att prova på olika saker. Och ofta kan det ju leda till jobb också.

Att få in fler arbetssökande på praktikplatser tror kommunen är rätt väg att gå för att hjälpa de som inte lyckas få in en fot på arbetsmarknaden.

- De får en chans att komma ut och träffa företagen på ett annat sätt. Många söker och söker utan att få någonting. Man tappar självförtroendet på vägen om man söker jobb och bara får nej, säger Emelie Nilsson, ungdomsvärd på arbetsmarknadsenheten i Töreboda.