Poliser som anmäler kollegor blir utfrysta

Poliser som anmäler andra poliser för brott blir ofta mobbade och utstötta av sina kollegor. I ett fall blev en polis i Uppsala till och med mordhotad av sina arbetskamrater efter att ha anmält en kollega för övervåld. (P3 Front, SR Uppland)

I en enkät som Sveriges Radio har skickat ut till flera hundra poliser, uppger var sjätte att de är rädda för att anmäla en kollega som begått ett brott eftersom man är rädd att bli utfryst.

Rolf Granér är forskare på Karlstads Universitet och har studerat poliskulturen i Sverige. Han säger att konsekvenserna för den som anmäler kan vara förödande.

– Det handlar om att man inte pratar med dem, eller att man kommer med trakasserande kommentarer, ingen vill åka radiobil med vederbörande. Det innebär att man får ett rykte om sig som kommer att spridas ganska brett i organisationen, säger han.

Hur allvarligt är det att det blir så här?

– Det är en personlig tragedi för den som gör sitt jobb, säger Rolf Granér.

Av de nästan 300 poliser som svarade på Sveriges Radios enkät, uppgav var sjätte att man är rädd för att anmäla en kollega som brutit mot lagen, i rädsla för att till exempel bli utfryst.

Flera exempel
Exemplen på poliser som blivit mobbade efter att ha anmält en kollega är många. Här är några av fallen:

* En kvinnlig polis i Stockholm blir mobbad av sitt turlag efter att hon anmält en kollega som misshandlat en man i arresthissen.

* I Göteborg anmäler en ung manlig polis en kollega för övervåld i avvisiteringsrummet. Följden blir att han blir så trakasserad av sina kollegor att han tvingas byta polisdistrikt.

Men det värsta exemplet finns kanske ändå i Uppsala:

* En kväll har polisen gripit en man och satte honom i polisbilen med handbojor. På väg in till stationen i baksätet slår en av poliserna den bojade mannen upprepade gånger i magen. En av poliserna rapporterar händelsen till cheferna. Efter det får han anonyma mordhot från arbetskamraterna, hot som även riktas mot hans barn.

Mobbning uppifrån
Men mobbningen behöver inte bara komma från kollegorna. Claes-Göran Hellsten som jobbat som närpolis i många år slutade efter att han känt sig mobbad av de lokala polischeferna.

Han hade fört fram kritik om att hans kollegor gjorde grova övertramp i tjänsten, bland annat genom att misshandla folk i arresten.

– Det här gjorde att jag kom ur gemenskapen. Jag fick byta rum och placerades avsides ute i ett kyffe i trapphuset och blev helt enkelt portad. Man talade inte med mig och det kom spydigheter. Jag blev baktalad, det kom fram via mina kollegor. Jag mådde dåligt av det här, berättar han.

Claes-Göran Hellsten är nu förtidspensionerad. Han tycker att någon borde ta tag i problemen inom kåren innan det är för sent.

– Om en begår ett brott så kommer nästa att begå ett brott. Och det är fullständigt oacceptabelt.

Mikael Funke, Front i P3
mikael.funcke@sr.se

Jonas Alsgren, SR Uppland
jonas-alsgren@sr.se