Medier | nyheter

Stormvåg av ilska över attacken

1:34 min

Attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo väcker starka protester. Premiärminister Fillon såväl som presidenten för det franska rådet för muslimer CFCM Moussaoui har varit upprörda över att tidningens kontor totalförstördes natten till onsdagen. Alice Petrén rapporterar.

En flodvåg av ilska, är rubriken i tidningen Le Parisien, som summerar listan över förbittrade röster. De skär genom hela det franska etablissemanget: ministrar med premiärminister Francois Fillon i spetsen, socialister, gröna politiker, ultrahögerledaren Marine Le Pen och organisationer. Ett chockerande och oacceptabelt angrepp på pressfriheten är slutsatsen.

Det som utlöste attacken var att satirtidningen Charlie Hebdo döpt om veckans nummer till Sharia Hebdo med anledning av islamisternas framgång i Tunisien och Libyen. På omslaget syns en tecknad muslim som säger Hundra piskrapp till den som inte gapskrattar och Muhammed, profeten har utsett till  chefredaktör medan en bilaga kallad Sharia Madame och en halalaperitif är på väg, skämtar tidningen.

Satirtidningens kontor är totalförstört, men kolleger på Liberation och rue 89 rycker ut till undsättning. Flera av kritikerna drar paralleller till attacker mot en pjäs i Paris från kristna fundamentalister och talar om ett tillspetsat klimat för debatten kring religionen. Det riskerar att leda till alltmer självcensur, befarar till exempel filosofen Bernard Henri Lévy och sociologen Odon Vallet.

Charlie Hebdo hörde till dem som friades i den rättsliga prövningen av att ha publicerat Muhammedkarikatyrerna. Det gör kanske att kritiken denna gång är så mycket tydligare och mer högljudd än förra gången till satirtidningens försvar.

Alice Petrén