Hemavan/Tärnaby

Raggar stockholmare till Västerbottensfjällen

1:39 min

Nu tar Hemavan/Tärnaby upp kampen om Stockholmarna. I vinter chartrar exploateringsbolaget Texab hela flygplan för att flyga upp fjällsugna spekulanter från Mälardalen.

Fjällsugna stockholmare åker ju oftast till Sälen eller Åre, men nu ska de lockas att köpa stuga i Västerbottensfjällen istället.

– Stockholmare verkar vara intresserad av att titta på andra delar av fjällvärlden och jag tror att man har upptäckt att den här delen där Hemavan/Tärnaby är lite mer genuint, inte lika exploaterat som många andra delar, som Åre och Sälen och så, säger Göran Pagrot, mäklare knuten till exploateringsbolaget Texab, som är ett dotterbolag till Strömma.

Mäklarna i Hemavan/Tärnaby har hittills mest satsat på spekulanter i Umeå och norska Mo i Rana. Men nu i vinter gör Texab två visningar där man flyger upp hela flygplan med köpsugna Stockholmare.

Göran Pagrot säljer in det här som de riktiga fjällen i kontrast till det trendiga Åre med sushi och märkesjackor. Och köppriset är ungefär hälften.

Och Göran Pagrot pekar också på hur olika utvecklingen är i Hemavan jämfört med Tärnaby.

– Det byggs oerhört mycket i Hemavan. Hemavan är det område där det är väldigt stora områden som exploateras. Man styckar av markområden och man har detaljplaner där man har gjort väldigt många små fritidshustomter och även de som vill ha permanent hus.

– I Tärnaby är det mer traditionellt. Man bygger absolut inte lika mycket, man har inte lika mycket mark med möjlighet att bygga på och man är lite mer försiktig i hur man väljer att utveckla den byn.

Om tjugo år, är Hemavan ett nytt Åre då?

– Jag tror inte riktigt det. Men de som tittar på Hemavan i dag kommer nog ha svårt att känna igen sig om tjugo år, för det byggs oerhört mycket just nu, säger Göran Pagrot, mäklare.