Karlskoga

Afasilinjen läggs ner

1:28 min

I dag väntas afasilinjen på Karlskoga folkhögskola läggas ner.

För få sökande är anledningen och Jan Olov Gustafson är oroad för vad som ska hända med hans fru Barbro Gustafson som går där nu.

– Det är förfärligt. Det slår undan benen på alla afatiker som tränar språket där för att kunna delta i samhällslivet, säger han.

Vad ska ni göra nu?

– Jag vet inte. Rehabiliteringen kommer ta ännu längre tid och det är inte en så bra social träning att behöva sitta ensam hemma vid köksbordet. Många blir lätt isolerade.

Varje år drabbas runt 12 000 personer i Sverige av språkstörningen afasi, ofta till följd av en stroke.

I år får Barbro Gustafson och elva andra elever på afasilinjen hjälp med att tala, läsa och skriva igen.

Enligt Rektor Elaine Lindblom har skolan länge haft svårt att få deltagare till afasilinjen, men hon tror inte att det beror på bristande intresse.

– En orsak som vi vet är att många deltagare som kommit långt ifrån har fått indragen riksfärdtjänst. Tanken är då att deltagarna ska resa kollektivt själva. Men det är omöjligt att ta sig fram med buss och tåg om man har afasi och inte kan läsa en tidtabell och inte bära sin väska, säger hon.

– Det är verkligen beklagligt för det har varit en viktig kurs för skolan. Den har fått gott renommé och vi tycker att det är viktigt att hjälpa den här målgruppen.