G20 i skuggan av grekiska tumultet

1:21 min

Det politiska tumultet i Grekland har i dag helt överskuggat mötet mellan världens mäktigaste ledare inom gruppen G20, som inleddes i sydfranska Cannes i dag.

– Vår viktigaste uppgift de närmaste två dagarna är att lösa den finansiella krisen här i Europa, sade president Obama när han anlänt till Cannes i förmiddags.

Men i realiteten har världens 20 mäktigaste ledare inom gruppen G20 i dag varit förvandlade till statister eller åskådare. Allt fokus har i stället legat på Greklands premiärminister Papandreou och hans kamp för politisk överlevnad.

Nattens ultimatum från Frankrikes president Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel om att Grekland riskerar att kastas ut ur eurozonen, drev fram en akut kris för Papandreou. Nästan alla hans egna ministrar revolterade mot den planerade folkomröstningen.

Det var första gången som de tyngsta euroledarna öppet sagt att det finns en möjlighet att ett land kan kastas ut ur valutagemenskapen. Det finns nämligen ingen sådan möjlighet i EU-fördragen. Ett land kan lämna EU. Men inte enbart eurozonen.

Men eurogruppens ledare, Luxemburgs Jean-Claude Juncker, förklarade dock i dag att det pågår en planering för att Grekland eventuellt kan tvingas lämna eurozonen.

– Vi kan inte tvinga grekerna att låta sig räddas, sade han.

Den europeiska unionens företrädare har också gjort det "kristallklart" för Grekland att landet måste rätta sig efter sparplanen, som beslutades vid föregående veckas toppmöte, för att få ytterligare finansiellt stöd.

Det sade EU-ordföranden Herman Van Rompuy och kommissionens ordförande José Manuel Barroso i ett gemensamt uttalande under mötet, rapporterar nyhetsbyråer.