Sarkozy nöjd med grekisk reaktion

1:46 min

Det hårda tonläget gentemot Grekland tycks ha gett något av den effekt som Frankrikes president Sarkozy och Tysklands förbundskansler Merkel ville uppnå. I går kväll höll Sarkozy en presskonferens på G20-mötet i Cannes och sa att han var nöjd med reaktionen i Aten.

– Jag är glad att det finns politiker i Grekland, som sätter nationens intresse i första rummet och förstår budskapet att eurosamarbetet handlar om solidaritet, sa president Sarkozy utan att gå in på namn och detaljer.

Det var en lite trött fransk värd, som stod där på podiet och talade om sin beundran för grekerna, som själva befriat sig från diktaturen. Sarkozys morfar var grek.

– Vi ska inte blanda oss i deras politik, men vi har ett problem att lösa och euron utgör hjärtat i Europa, sa Sarkozy.

Hans slutsats var att euron är en garanti för fred. Turerna kring Grekland har helt överskuggat mötet här i Cannes och problemen kring andra länders höga skuldberg.

Vad gäller Italien sa president Sarkozy att grannlandet utgör en enorm ekonomi med ett remarkabelt småföretagande och att nu återstår att se att besparingspaket sätts i verket.

USA:s stora skulder har knappt ens omnämnts här. Sarkozy tog också åter upp tråden om en skatt på finansiella transaktioner:

– Finansskatten är möjlig, nödvändig och moralisk och vår diskussion här visar att Brasilien och Argentina inte motsätter sig den, sa Sarkozy. Tidigare i går sa han att också USA:s president Obama delar hans syn.