Utpekad agent värjer sig mot Stasi-bok

1:41 min

En av de svenskar som pekats ut som stasi-agent i en uppmärksammad bok nyligen träder nu fram och säger att hon är oskyldig. Gymnasieläraren Marianne Ersson från Hudiksvall trodde knappt att det var sant när hon fick höra talas om anklagelserna.

– Jag var ju som fallen från skyarna, jag hade inte för mitt liv kunnat tänka mig att jag skulle anklagas för varken spioneri eller för att vara Stasi-agent

Marianne Ersson känner igen sig själv i den som kallas för "Agent 6" i boken "Inte bara spioner" som kom ut nyligen. Boken granskar kopplingar mellan svenskar och den östtyska underrättelsetjänsten Stasi under det kalla kriget.

Marianne Ersson var flyglotta i det svenska försvaret under många år. Hon arbetade också under ett år på 1980-talet som lärare på ett universitet i dåvarande DDR.

Under nära 20 års tid var hon gift med en östtysk man. Och det är genom honom hon ska ha rekryterats som Stasi-agent.

Författaren Birgitta Almgren skriver att Stasi ofta skickade personer utomlands med uppdrag att gifta sig och övertala sin nya partner att spionera.

Helt befängt säger Marianne Ersson från Hudiksvall.

– Jag har ju varit gift med min före detta make i nästan 20 år. Och jag har träffat hans föräldrar, den man som han flydde tillsammans med och hela bekantskapskretsen i nästan 20 år. Det som hon säger där är helt fel.

Marianne Ersson har läst delar av den information som finns om henne själv hos Säpo. Där finns inget belägg för att hon skulle ha varit spion, säger hon.

Men historieforskaren Birgitta Almgren säger att hon har ett större faktaunderlag för sin bok.

– Jag är ju inte bara beroende av Säpos handlingar. För Säpos handlingar är bara fragment av det stora material som jag har arbetat med i Berlin och det som finns hos CIA, säger Birgitta Almgren.

I boken "Inte bara Spioner" namnges inte Marianne Ersson, i boken talas istället om "Agent 6".