Ny grekisk regering utan Papandreou

1:10 min

Grekland får en ny regering och den kommer inte att ledas av nuvarande premiärminister Papandreou. Det stod klart ikväll efter ett möte mellan Papandreou, oppositionsledaren Samaras och landets president.

Efter en lång dags intensiva förhandlingar stod det till sist klart: landets socialistregering avgår och lämnar plats för en ny blocköverskridande koalitionsregering.

Den nya regeringens första uppgift blir genomföra den budgetsanering som EU och IMF kräver för att landet ska få fortsatta nödlån.

Mycket återstår att komma överens om. Nuvarande premiärminister Papandreou kommer inte att leda den nya koalitionen, det var ett krav från oppositionen.

Först i morgon kommer besked om vem som ska ta över ledarskapet men redan tidigare har det ryktats att Papandreous partikamrat finansminister Venezelos är en tänkbar kandidat.

Kvällens överenskommelse träffades under galgen. Imorgon möte eurozonens finansministrar för att besluta om Grekland har förutsättningarna att få en planerad nödlånsutbetalning på 8 miljarder euro.

Utan dessa pengar riskerar landet att ha tom kassa i mitten av december utan möjlighet att betala ut löner, pensioner och amorteringar.

Nu är förhoppningen att den nya koalitionsregeringen ska inge förtroende hos långivarna.