Håkan Juholt inte orolig för låga förtroendesiffror

1:45 min

Kräftgången för Håkan Juholt i opinionsmätningarna fortsätter. Enligt en mätning från DN/Synovate leder statsminister Fredrik Reinfeldt kraftigt över S-ledaren på samtliga områden i undersökningen. Men Juholt själv är inte bekymrad.

Drygt 1 000 personer har tillfrågats om vem de föredrar inom fem områden som ingår i en statsministers kärnuppdrag, och inte ens S-väljarna har fullt förtroende för sin partiledare.

Endast på två områden finner de Juholt bättre lämpad än Reinfeldt, skriver DN.

Själv säger Håkan Juholt i dag att han kommer att leda partiet vid valet 2014, och att förtroendesiffror inte får honom att ändra på det.

– Valresultatet kommer att visa inte bara att jag stärkt S utan dessutom att vi kommer att ge den här regeringen, som är fullständigt idélös, en ordentlig match, säger Håkan Juholt.

– Jag kommer att leda Socialdemokraterna i valet 2014 och vi kommer att ha ett riktigt, riktigt bra valresultat.

Han säger att de dåliga opinionssiffrorna beror på turbulensen kring hans felaktiga hyresbidrag från riksdagen samt fel i ett par reseräkningar.

– Att något annat skulle inträffa efter denna mediala storm är naturligtvis helt otänkbart. Det är på det sättet att förtroende växer av att man talar om vad man vill göra för landet. Valet 2014 kommer avgöras av det parti som har de bästa idéerna, säger Håkan Juholt.

Du har sagt om din företrädare Mona Sahlin att ett så stort parti som Socialdemokraterna inte kan ledas av en ledare som saknar så stort förtroende i organisationen och i landet. Varför gör du en annan bedömning av dig själv?
– Jag har varit partiledare i sju månader, utsatts för en alldeles enorm mediaexponering där faktiskt direkta lögner gjordes till sanningar. Det kommer självklart drabba mig lång tid framöver. Det kommer jag få bära med mig, den bilden som satts.

Men varför är bedömningen en annan nu än vad den var då?
– Jag kommer leda Socialdemokraterna i valet 2014. Vi prövar vår politik och vårt mandat i valet. Det kommer opinionssiffror i stort sett varje dag, men det finns bara en enda som räknas: valresultatet.

Ekot/TT