Förslag om ny premiärminister i Grekland

1:28 min

Greklands statliga tv rapporterade i kväll att landets två största partier har enats om ett förslag till premiärminister. Vem det är kommer enligt grekisk tv att offentliggöras i morgon, tillsammans med namnen på resten i den nya grekiska regeringen. Andra källor uppger att förhandlingarna fortsätter.

"Det första steget har tagits för att rädda landet", skrev konservativa Kathimerini i dag.

"Äntligen", skiver tidningen Ta Nea.

Skai TV talar om "the final countdown", den slutgiltiga nedräkningen.

I dag möts oppositionsledaren Antonis Samaras och nuvarande premiärminister Giorgios Papandreou för att diskutera vem som ska bli Greklands nya premiärminister.

Det namn som det spekuleras mest omkring är Lukas Papademos, tidigare vice ordförande för Europeiska centralbanken, ECB, och nu rådgivare till Papandreou.

Opinionsmätningar i grekiska tidningar visar att en majoritet av grekerna föredrar en nationell samlingsregering framför nyval.

I dag möts EU:s finansministrar i Bryssel och den skakiga situationen i Grekland kommer självklart att diskuteras.

Men medan den grekiska regeringens talesman kallade gårdagen en historisk dag för Grekland, har Kommunistpartiet, greklands tredje största parti och att annat vänsterparti, sagt att de inte kommer att delta i mötena om att bilda en koalition.

Naftemporiki, en webbsida med finansiella nyheter, skriver i dag att problemet i Grekland är politiskt. Ledarskapet i Socialistpartiet Pasok och konservativa Ny Demokrati har i många år tillåtit landet att gå mot konkurs, så frågan är om de är i rätt parter att komma överens om en lösning för landets överlevnad, skriver Naftemporiki i dag.