Krisande Italien kan stå på tur efter Grekland

1:38 min

Efter krisen i Grekland kommer nu Italien med sina stora skulder alltmer i fokus.

Räntan som Italien måste betala för sina lån har i dag fortsatt uppåt och nådde på förmiddagen en ny rekordnivå, 6,58 procent. Samtidigt skakas Italien också av en politisk kris.

Premiärminister Silvio Berlusconis position är alltmer ohållbar skriver även hans mest trogna tidningar. 

I morgon sker en omröstning i parlamentet kring budgeten och besparingar.

Det är inte säkert att Berlusconi vinner den. Kanhända lägger oppositionen ner sina röster med tanke på det helt krisartade ekonomiska läget, men i så fall för att återkomma med en misstroendeförklaring. 

Förtroendet för att Berlusconi-regeringen ska klara att hantera den enorma statsskulden på 120 procent av BNP är mycket lågt, vilket marknaden markerar med att kräva mer betalt för att låna landet pengar.

Räntan är i dag uppe på nästan 6,6 procent. 7 procent omnämns ofta som en smärtgräns, en nivå då Portugal och Irland tvingades begära nödlån.

Bristen på tillit ledde också till det förödmjukande beslutet på G20 mötet i Cannes, att Italien redan nu sätts under övervakning av Internationella valutafonden och EU. En gång i kvartalet ska de granska att italienarna tar steg för att rensa upp i sina statsfinanser.

Italien är eurogruppens tredje största ekonomi. Det är alltså av en helt annan dignitet än Grekland eller Portugal.

En kris i full blom skulle vara otroligt smärtsamt för euron, så italienarna måste nu till varje pris växla upp och i ilfart radera onödiga utgifter och genomföra reformer.

Berlusconi har haft öppna strider med sina egna ministrar om metoderna. Frågan nu är snarast om han självmant hoppar av för att kunna påverka regeringens utseende.