Berlusconi kan vara på väg att avgå

2:38 min

Från Italien kommer uppgifter om att Silvio Berlusconi kan vara på väg att avgå från posten som Italiens premiärminister.

Uppgifter gör gällande att premiärminister Silvio Berlusconi mycket snart kommer att lämna in sin avskedsansökan, kanske redan i dag.

– Det går häftiga rykten om att han själv tänker avgå. I morgon skulle han ställas inför en omröstning i parlamentet. Det handlar om ansvarsfrihet för förra budgetåret och för i år. Han har tidigare förlorat en sådan omröstning kring budgeten och ansvarsfriheten. Han verkar kanske osäker på om han skulle klara det, säger Ekots sydeuropakorrespondent Alice Petrén i Ekots 12.30-sändning.

Nyhetsbyrån Reuters citerar källor som uppges stå Berlusconi nära, och som säger att det inte längre är någon tvekan om att han kommer att lämna sin post.

Berlusconi själv säger dock att ryktena om hans avgång är ogrundade, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

– Ryktena om min avgång är grundlösa och jag förstår inte hur de har börjat cirkulera, ska Berlusconi ha sagt till sina medhjälpare enligt Ansa.

Reuters citerar samtidigt ett skriftligt uttalande från Fabrizio Cicchitto, gruppledare i parlamentet för Berlusconis parti.

"Jag talade med premiärministern för en kort stund sedan och han sade åt mig att ryktena om hans avgång saknade grund", skrev Cicchitto.

Uppgifterna om att Berlusconi kanske är på väg att avgå fick bland annat börskurserna i Italien att snabbt vända från minus till plus.

Berlusconi är under stor press på grund av Italiens krisdrabbade ekonomi och bland andra flera industriledare har krävt hans avgång.

Ekot/Reuters