Pajala

Flygen som inte finns

2:40 min

Flygtrafiken mellan Luleå och Pajala fungerar inte just nu. Sedan månadsskiftet finns nu ett nytt bolag som ska flyga till och från Pajala, men inga plan lyfter.

Bolaget som är det estländska Avies har inte kunnat få fram plan för turerna i veckan och de inbokade passagerarna har inte fått någon information.

Rune Blomster, som är teknisk chef på Pajala kommun som har ansvar för flygplatsen, var beredd på problem med det nya bolaget, som tagit över med kort varsel, men inte att de skulle bli så här stora.

– Bolaget hade ett plan som flög 31 oktober men det gick sönder och efter det så har det stått still. Det går inga plan, allt är inställt, säger han.

Hur löser man detta då?

– Bolaget har bokat taxi åt alla som har bokat biljetter, men taxibolaget är inte säkra på att få betalt så man är inte så säkra på att man vill köra alla passagerare i nuläget.

Att det har kunnat bli så stora problem redan från start har enligt Rune Blomster sin förklaring.

– När jag pratade med bolagets chef så sa han att den person som haft hand om det här ärendet har haft så mycket att göra att han gått in i väggen.

För upphandlingarna står Trafikverket för där Johan Holmér är chef för avtalstrafiken.

– Våra handläggare har pratat med det här bolaget och vår förhoppning är att det snart ska lösas, men även vi har ju ett tålomod som testas.

När kan man flyga från Pajala till Luleå då?

– Jag hade velat säga ikväll men innan veckans slut hoppas jag.