Byggarbetsplats fram till 2018

1:13 min

Området runt Sergels torg kommer de närmaste åren att förvandlas till en byggarbetsplats. Betongdäcket läcker och konstruktionen måste förstärkas för att spårvägen ska kunna dras fram.

– Här på Sergels torg är konstruktionerna i väldigt dåligt skick, vilket innebär att man får riva upp delar av gatan, säger Torgny Hjort som är Stockholms stads projektledare för renoveringen.

När börjar ni gräva?

--Planen är att börja under senare delen av nästa år och det kommer att märkas.

Det är ett omfattande arbete som ska göras i de mest centrala delarna av Stockholm. Både människor och företag får räkna med en annorlunda situation.

– Det är väldigt komplicerat samordningsmässigt och det är något som vi den närmsta tiden kommer att jobba med. Framför allt för att minimera störningarna så mycket som möjligt för dem som verkar här i området, säger Torgny Hjort.  

Sträckan mellan NK och centralen vilar på ett betongdäck som både behöver tätas och förstärkas. Bygget kommer att pågå i etapper från nästa höst och fram till 2018. Trafiken ska dock kunna komma fram även om det blir störningar.

– Det kommer att bli trängre när vi gör de här arbetena, men vi ska göra vårt bästa för att alla ska kunna komma fram. Så vi kommer inte att stänga av någonting under perioden, säger Torgny Hjort.

Men det låter ju som att det kommer bli rätt så trångt med tanke på det jobb som ska göras?

– Ja, det kan bli det i perioder.