A-kommunerna

Rekord trots sen vinter

1:47 min

Det väntas bli en rekordvinter för biltestindustrin i Norrbotten. Branschen har vuxit med ungefär 15 procent per år och i år är bokningsläget bättre än någonsin,

– Vi tror att den här säsongen blir den bästa vi någonsin har haft. Kunden bokar för fullt,  säger Peter Mettävainio, vd för den största biltestanläggningen Tjintokk i byn Slagnäs utanför Arjeplog.

Biltestare i flera tusental är på väg till Arjeplog och Arvidsjaurområdet. Audi, BMW, Mercedez, Hyundai Ford och många fler bilmärkens nya modeller ska visa vad de håller för i snö och kyla innan de släpps till försäljning. 

Idag finns 15 biltestanläggningar och biltestföretag i området. Omsättningen i branschen har ökat med 15 procent per år de senaste tio åren, bortsett från en säsong när krisen i fordonsindustrin slog till.

Det investeras flitigt i fler testbanor, garage, verkstäder och hotellrum:

– I år investerar vi 35 miljoner i nya byggnader, verkstäder och kontor, säger vd:n för anläggningen i Slagnäs.

I takt med expansionen av biltestindustrin har Arvidsjaurs flygplats gått från 6000 till snart 60 000 resenärer per år under de senaste 20 åren. Och i vinter är flygplanen både fler och större än förut, flygplatschef Ralf Lundberg. 

- Nu är vi på väg uppåt riktigt ordentligt. Fram till i slutet av mars kommer vi att köra med fyra stora charterkärror direkt från olika flygplatser i Tyskland, måndagar och fredagar.

Men något saknas på biltestanläggningarna. Fortfarande en bit in i november saknas både snön och kylan!

– Jättetråkigt. Våra kunder skulle vilja komma hit och några har redan kommit men de efterlyser både snö och kyla.