Gamla Hjälmseryd

Eva Spångberg avliden

Den välkända konstnären och evangelisten Eva Spångberg från Gamla Hjälmseryd är död. Hon var kanske mest känd som träsnidare och kallade sig själv för förkunnare i trä.

Eva Spångbergs verk finns bland i Växjö domkyrka, Hjälmseryds gamla kyrka, och Uppsala domkyrka.

Eva Spångberg avled i sin hem igår, och blev 88 år. Hon bodde på gården Björkelund i Gamla Hjälmseryd.
Under åren har hon medverkat i radio många gånger och var också många gånger nominerad till utmärkelsen Årets Smålänning. 


Biskop Jan-Olof Johansson, Växjö, var personlig vän med Eva Spångberg. Han ska enligt henens önskan ska vara officiant på begravningen.

Eva Spångberg var en förkunnare av ett sitt eget slag både i ord och trä. Det var hennes sätt att tala, hugga och måla som gav ett traditionellt budskap en sällsam ande och kraft oavsett mottagare. Hon nådde in i själens djup både hos livliga konfirmander och strikt affärsfolk.
Jag lärde känna Eva först genom ett flertal TV-produktioner som vi gjorde tillsammans. Med hennes starka bakgrund och förankring i högkyrkligheten och min i väckelsefromheten. Båda på väg mot varandras håll, möttes vi någonstans på vägen, som vi kanske aldrig satte ord på utan bara upplevde.
I mitt herdabrev som biskop, som just i dagarna kommer från trycket, skriver jag om mitt näst sista möte med Eva. Det sista var när jag var hos henne och läste vad jag skrivit för henne. Jag är glad att jag hann med att göra det.

Sveriges Radio Jönköpings Karin Malmsten minns Eva Spångberg
Eva Spångberg var mest känd som träsnidare och kallade sig själv för förkunnare i trä. Men hon var också förkunnaren som kunde måla i ord. Vilket vi har hört inte minst här i radion.

Många har mött denna färgstarka förkunnare. Inte minst på hennes gård i Gamla Hjälmseryd där hon gick på vandring mellan sina skulpturer och berättade om Jesu liv. Vissa år var där 30 000 besökare.
På sitt ofta lite finurliga sätt så skrev och berättade Eva om vardagshändelser och hur livet ständigt påminde henne om en allsmäktig Gud.

Många gånger kom hon till mig i radiostudion i sina arbetskläder. För att hålla andakt i radio. Eller så möttes vi i gudstjänsten t ex i Klinthults missionshus (som hon ägde), där hon predikade i radiogudstjänsten. Alltid lika anspråkslös.
Hon ville absolut inte kalla sig konstnär utan förkunnare i trä. För förkunnelsen var det väsentliga. Och hennes förkunnelse i trä finns idag i ca 500 kyrkor. Inte minst genom julkrubborna som snart plockas fram i t ex Storkyrkan i Stockholm. Eller i Växjö och Linköpings domkyrkor.

På Björkelund i gamla Hjälmseryd hade hon inte bara sitt hem utan också sin ateljé för träsnideri. Eva skapade sina skulpturer samtidigt som hon vårdade sin mor, tog hand om alkoholiserade människor och dessutom tog emot tiotusentals besökare varje år.

I den andakt hon höll här i Sveriges Radio Jönköping på sin 70-årsdag berättar hon faktiskt hur hon såg på åldrandet och döden. Som en födelsedag. Hon kallade t o m dödsannonsen för en födelseannons, en födelse till oförgängligt liv.

Hennes vardagsnära tro gjorde att hon  redan för flera år sedan skapade sin egen kista för begravningen. På kistans lock står hämtat ord Filipperbrevet 1:21.
”Kristus är för mig livet och döden en vinning.”
På kistans kortsida har Eva målat och skrivit:
”Jag har levat ett lyckligt liv. Det tackar jag Främst Gud för. Mina älskade föräldrar Ruth och Bernhard, syskon, vänner, och alla djur.”

När jag lyssnar på hennes radioandakt ”Tankar inför helgen” på sin 70-årsdag så är det som hon ville tala till oss efter sin bortgång och trösta alla de som hon mött och som sörjer idag. Eva sa den 2 april 1993:
”Alla våra dagar här på jorden var bestämda. Innan någon av dem hade kommit. Själv är jag gammal nu och har bara den sista biten kvar att gå, men det är också den allra viktigaste tiden i en människas liv. Blir den rätt, ja då blir hela livet rätt.”

Du kan höra hela "Tankar inför helgen" från den 2 april 1993, se högerspalten.