Skottdramat i Norrköping

Åhörare fick kastas ut

2:09 min

I dag inleddes rättegången om skottlossningen utanför restaurang Deli i Norrköping i juni i år. Sju män med koppling till olika kriminella gäng står åtalade och trots polisens hårdbevakning blev det stökigt i rättssalen.

De åtalade har kopplingar till de kriminella nätverken M16/Black Cobra och Outlaws och säkerhetspådraget kring rättegången är stort. I samband med uppgörelsen, som ägde rum vid 20-tiden på kvällen 28 juni i år inför många vittnen, skottskadades två personer och ytterligare en knivskars svårt. Sex av de sju männen står åtalade för mordförsök och en för anstiftan till samma brott. Samtliga sju nekar till brott.

Förhandlingarna hålls av säkerhetsskäl i Linköpings tingsrätts säkerhetssal. Området runt tingsrätten var avspärrat och ett stort antal poliser bevakade byggnaden. Även inne i rättssalen var säkerheten skärpt.

Under förmiddagen var rättssalen fylld till sista plats. Bland de åtalade i Linköpings tingsrätts säkerhetssal satt inte mindre än 16 ordningsvakter och personal från kriminalvården. Bland åhörarna fanns två civila poliser. Senare kom även tre uniformerade poliser in i rättssalen.

Åklagaren Ingemar Welander började med att gå igenom åtalspunkterna. Därefter berättade åklagaren Karin Sandén vad som hände den där kvällen när de sju åtalade med kopplingar till Outlaws och M16/Black Cobra drabbade samman. Hon berättade hur de fem männen med kopplingar till Outlaws förberedde sig till det som skulle bli skottlossningen vid restaurang Deli.

– De är nu utrustade med diverse tillhyggen. Det handlar om knivar, hammare och järnrör. Alla är utrustade och införstådda med vad som ska hända på restaurangen. De vet vilka som är där och de är beredda på att nu kommer det att bli strid. Med hänsyn till vilket sätt de är utrustade menar vi att de är beredda på att allvarligt skada eller döda.

Hon spelade också upp flera samtal som kommit in till SOS-alarm strax efter skottlossningen vid restaurang Deli i Norrköping. Det var just ett av de uppspelade samtalen till SOS-alarm som vid två tillfällen orsakade tumult i rättssalen.

En av de åtalade blev upprörd över att åklagaren påstod att det var han som ringt SOS-alarm. Åhörare och åtalade började vid båda tillfällena att skrika åt varandra. Vid det andra tillfället var polisen tvungen att rycka in i rättsalen för att köra ut flera åhörare, på uppmaning av rättens ordförande Erik Lempert.

– Ta ut de där människorna ur salen med en gång. Ut med dem! De ska inte tillåtas att komma in igen.

I morgon fortsätter rättegången med förhör med de åtalade.