Regnen har kommit nu, men boskapen är ju redan död

6:03 min

Torkan som drabbat Afrikas horn är den värsta på 60 år. Miljoner människor är fortfarande i akut behov av mathjälp i Somalia, Etiopien, Kenya, Eritrea och Djibouti. De få regndroppar som hittills fallit räcker inte på långa vägar. Torkan har dödat miljoner djur och eftersom boskapshjordarna är den största tillgången för många familjer i de drabbade områdena, har de nu förlorat stora delar av det de lever av.

Garissa i nordöstra Kenya, inte långt från gränsen till Somalia. Tusentals oxar, kor, åsnor och kameler byter här ägare på den stora marknadsdagen varje onsdag i vanliga fall. Priset på boskapen har gått stadigt neråt i ett helt år, säger Muhamad Malim Aden, som är här i dag för att sälja en hjord oxar och kor. Alla ville sälja innan djuren dog.

Fyra kameler står i ett hörn av den sandiga planen, några skriande åsnor leds bort av en vallpojke, flera hjordar med beiga magra kossor väntar på försäljning, men det är ingen trängsel här på marknaden i dag, det är snarare ganska tyst för att vara den största boskapsmarknaden i regionen, och det är glest mellan djuren:

Muhamad Malim Aden har förlorat 70 procent av sin boskap, precis som de flesta här. Ändå är Aden en av de rikare boskapsägarna med många tusen djur, hur många vill han inte säga, det är ju som att berätta om sladot på sitt bankkonto. Och det är ett konto där bara 30 procent av värdet finns kvar i dag, efter den utdragna torkan, den värsta han sett, säger Muhamad. Och han och medlemmarna i hans samfällighet har ändå haft råd att köpa foder och vatten ibland, än värre har det varit för de fattigare boskapsskötarna, uppåt 30 procent här i området har förlorat all sin boskap, enligt FN:s senaste siffror.

Och torkan har fått effekter på hela livet för människor här, säger Nur Ibrahim på den lokala myndigheten. Antalet barn i skolan har gått ner eftersom boskapsskötarna som ofta är nomader har rört sig över större områden med sina djur för att försöka hitta vatten och mat till dem. Många i staden Garissa med omnejd har mist sina jobb, boskapen föder i vanliga fall inte bara de som äger den utan en hel kedja av arbetare, från de som driver boskapen till och från marknaden, kör lastbilarna för de längre transporterna, de som säljer foder och vatten, kvinnorna som lagar mat och säljer på marknaden, här har alla drabbats.

Ali Mohamed, har inte haft arbete på ett år.
– Ingen boskap, inget jobb, konstater Ali enkelt. En dag kom boskapsägaren som han brukade valla boskapen åt och sa att det inte fanns någon boskap kvar att vakta.

Ali fick börja skära ner på det mesta hemma för familjen. Priset på bröd och grönsaker och salt och socker, allt som måste köpas på marknaden har skjutit i höjden och av det som brukar finnas hemma utan att betala - kött och mjölk - finns bara hälften kvar. Av Alis egna 40 kor är bara hälften kvar vid liv.

Över 80 procent av befolkningen runt Garissa har behövt mathjälp från regeringen och intenationella organisationer under torkan, säger Nur Ibrahim. Nu har äntligen de första regnen kommit, det spirar lite gröna i markerna utanför stan, vatten begöver inte längre köras hit och delas ut i stora svarta plasttankers. Men det dröjer ändå sex månader innan folk här i trakten kan överleva utan mathjälp, säger Nur Ibrahim.

Nur Ibrahim som kan räkna upp varenda torka de senaste 25 åren blickar redan framåt mot nästa gång, och hur det ska gå då. För mönstret framträder allt klarar, åren utan torka, blir bara färre.
– Visst regnen har kommit nu, men vår boskap är ju redan död, säger både boskapsägaren Muhamad Malim Aden och boskapsskötaren Ali Mohamed.

Maria Sjöqvist
maria.sjöqvist@sr.se